На ремонт укриття купили фарбу вдесятеро дорожчу, ніж на ринку

  • Головна
  • НОВИНИ
  • На ремонт укриття купили фарбу вдесятеро дорожчу, ніж на ринку
image
Назар Тарадюк / 08.09.2023 / 0 Коментарів

За результатами тендеру Управління капітального будівництва та перспективного розвитку міста Краматорської міської ради 24 серпня замовило ТОВ «Донецький інститут води» ремонт укриття вартістю 7,90 млн грн.

Про це повідомляється у системі «Прозорро», - пишуть «Наші гроші».

Цьогоріч у Краматорську мають виконати капітальний ремонт захисної споруди цивільного захисту з господарськими (допоміжними) будівлями та спорудами. Мова про демонтажні, загальнобудівельні, вентиляційні, електромонтажні, пусконалагоджувальні та завершальні роботи, а також про влаштування водопостачання, водовідведення і пожежної сигналізації.

У підсумковій відомості ресурсів найбільше коштів припадає на суміш цементно-вапняну Баланс ЕКО 44 у невідомому фасуванні по 11,81 грн/кг. Це штукатурка для внутрішніх і зовнішніх робіт. На сайті запорізького виробника «Баланс-Груп» вона продається по 5,23–10,23 грн/кг залежно від фасування по 5 кг або 25 кг. Якщо тендерну ціну порівнювати з меншим фасуванням, то вона на 15% вище ринку, а якщо з більшим – вдвічі вище ринку.

Наступною за вартістю у відомості виявилась матова латексна фарба Dufa Mattlatex D100, яку врахували по 963 грн/кг без ПДВ. З урахуванням 20% податку це складає 1 156 грн/кг.

Зараз в «Епіцентрі» така фарба продається по 101–119 грн/кг залежно від фасування від 1,4 кг до 14 кг. Це в десять разів дешевше за кошторисну ціну від «Донецького інституту води».

Припливно-витяжна установка Green STR-3 обійдеться у 471 тис грн, а дизель-генераторна установка Darex-Energy DE-30RS Zn номінальною потужністю 22 кВт – у 340 тис грн. На сайті самого «Darex-Energy» ціну не вказано, а в інтернет-магазинах трапляються як нижчі («Перша енергетична компанія» – 275 тис грн), так і вищі ціни («Тек Актив» – 379 тис грн).

«Донецький інститут води» отримав підряд без конкуренції, бо на тендер більше ніхто не прийшов. Фірма з Краматорська належить Ігорю Куликову з Донецька, Дмитру Швидченку зі Слов’янська і ТОВ «Всеукраїнська управляюча компанія» із Краматорська. Бенефіціарами останнього значаться Швидченко та – послідовно через ТОВ «Фінансова компанія «Д.С.» і ТОВ «СОМР5» – Олександр Гершун зі Святогірська і Євгенія Ніколаєнко з Краматорська.

За даними системи «YouControl» та російського реєстру юридичних осіб, українські фірми «СОМР5» і «Всеукраїнська управляюча компанія» є засновниками ООО «Экологические системы Донбасса», яке зареєстроване за російськими законами в окупованому Донецьку.

Швидченко був помічником колишнього нардепа від Партії регіонів Анатолія Близнюка.

Із 2016 року до травня 2021 року «Донецький інститут води» натендерив 275 млн грн. У грудні 2021 року АМКУ оштрафував фірму за ненадання інформації. Вона не отримувала підрядів до серпня 2023 року. Відтоді нинішній замовник за результатами тендерів уклав із нею як із єдиним учасником три договори на 29 млн грн. Окрім нинішнього укриття, мова про ремонти іншого укриття за 5,66 млн грн та пошкодженої школи №12 за 15,90 млн грн.

Уповноваженою особою Управління капітального будівництва та перспективного розвитку міста Краматорської міськради є Вероніка Яковлєва. Із липня 2023 року його очолює Роман Чайка. Центр громадського контролю «ДІЙ-Краматорськ» пише, що він у 2019-2021 роках кілька разів був керівником ТОВ «Стандарт Клінінг Сервіс Плюс» Лілії Атаманової; вона є керівницею дитячого табору «Шоколад», який належить ТОВ «Галлаор» нардепа Максима Єфімова й Олени Близнюк. Остання є дружиною сина Анатолія Близнюка Сергія. Атаманова є депутаткою Краматорської міськради від «Команди Максима Єфімова «Наш Краматорськ». Чайка у 2020 році марно ішов туди за списком партії «Слуга народу».

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *