На Волині вперше за два роки зафіксували кілька випадків інфікування кашлюком

  • Головна
  • НОВИНИ
  • На Волині вперше за два роки зафіксували кілька випадків інфікування кашлюком
image
Назар Тарадюк / 22.12.2022 / 0 Коментарів

На Волині у двох людей зафіксували хворобу кашлюк. Інфекцію в області виявили вперше за останні два роки.

Про це інформує Волинський центр контролю та профілактики хвороб.

Хворобу діагностували у матері та її одномісячного малюка, які живуть в Камінь-Каширському районі.

В якому стані недужі

Матір та дитина наразі знаходять у медзакладі. Як розповіла Суспільному завідувачка відділення інтенсивної терапії інфекційної лікарні Олена Димарчук, недужих доставили у медзаклад 8 грудня. До цього вони були у перинатальному.

Найважче хвороба протікає в одномісячній дівчинці. "Поступила в дуже важкому стані з ознаками дихальної недостатності. Вона навіть не могла сама їсти, годувалася через зонд тривалий час", – каже Олена Димарчук.

12 днів дитина знаходилася у реанімації. Нині стан немовляти поліпшився.

"Контрольно будемо брати загальні клінічні аналізи, якщо все буде в нормі, будемо виписувати її додому. Мама теж почуває себе добре, мама заспокоїлася, що дитина біля неї. Поступила дитина в 28 днів, зараз їй трохи більше місяця", – зазначила лікарка відділення краплинних інфекцій Яна Онуфрійчук.

У родині є ще вісім дітей, усі вони, як встановили медики, не були невакциновані проти кашлюка та інших дитячих інфекцій.

Що це за хвороба і чим вона небезпечна

Як зазначають у Центрі контролю та профілактики хвороб, кашлюк – вкрай заразне захворювання дихальних шляхів. Найбільш характерною ознакою кашлюку є затяжний кашель. Хвороба легко поширюється від людини до людини, головним чином повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні.

Найбільш небезпечне це захворювання для немовлят. У малюків кашлюк може проявлятися апное (тимчасовим припиненням дихальних рухів). Приблизно у кожної десятої дитини, яка захворіла на кашлюк, розвивається запалення легень, у кожного 50-го виникають судоми (у 3% немовлят). В 1 на 250 випадків (у 1% немовлят) вражається головний мозок (енцефалопатія). Ця хвороба і ускладнення можуть призвести до смерті дитини, пік смертності від кашлюку припадає на вік до 1 року.

Симптоми, зазвичай, з’являються через 7–10 днів після інфікування: помірний жар, нежить, кашель, який, як правило, переходить у судомний кашель.

Яка ситуація з вакцинацією від кашлюка

За здоров'ям усіх членів родини, де виявили хворобу епідеміологи встановили спостереження. Серед контактних – вісім дітей, котрі не вакциновані від кашлюку.

Наразі в області, за даними Центру контролю та профілактики хвороб, понад 15 тисяч дітей не мають вакцинації від цієї хвороби.

Епідеміологи нагадують – щеплення проти кашлюку входить до Національного календаря профілактичних щеплень. Вакцини закуповуються державним коштом, отже щепити дитину можна безоплатно в медичному закладі.

Читайте також: Як отримати щеплення діткам, які знайшли прихисток на Волині: актуальна інформація

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *