На Волині перейменують чотири села: які

image
Назар Тарадюк / 19.09.2024 / 0 Коментарів

В Україні перейменують 328 населених пунктів.

За постанову проголосував 281 народний депутат, однак з неї прибрали 5 населених пунктів, щодо яких тривали дискусії. Про це повідомили народні депутати Ірина Геращенко та Ярослав Железняк.

Згідно з постановою, перейменуванню підлягають населені пункти, назви яких русифіковані або містять російські та радянські наративи. Наприклад, це Перше Травня, Першотравенка, Первомайське, Першотравневе, Першотравенськ, Маївка тощо.

Напередодні Верховна Рада провалила голосування за постанову про перейменування 333 населених пунктів у межах процесу деколонізації та дерусифікації. Через це парламентарі вирішили блокувати трибуну.

Тоді, за словами депутата Романа Лозинського, парламент «провалив історичний шанс викинути з карти України все те, що було нав'язано москвою протягом століть поневолення».

Голова парламенту Руслан Стефанчук пояснював, що проблеми виникли з перейменуванням Южного, Южноукраїнська, Синельникового, Первомайська і Павлограда. Саме їх прибрали з нової постанови, яку ухвалили сьогодні, 19 вересня.

Назви цих міст пропонували змінити таким чином: Южне — Порт-Анненталь, Южноукраїнськ — Гард, Синельникове — Ріднопілля, Первомайськ — Сокологірськ, а Павлоград — Матвіїв. Стефанчук казав, що щодо перейменування цих населених пунктів будуть дискусії.

Змінюють назви міста: Новомосковськ (Дніпропетровська обл.) - Самар; Першотравенськ (Дніпропетровська обл.) - Шахтарське; Первомайськ (Луганська обл.) - Сокологірськ; Молодогвардійськ (Луганська обл.) - Отаманівка; Сєвєродонецьк (Луганська обл.) - Сіверськодонецьк; Червоноград (Львівська обл.) - Шептицький; Дружба (Сумська обл.) - Хутір-Михайлівський; Красноград (Харківська обл.) - Берестин; Первомайський (Харківська обл.) - Златопіль; Ватутіне (Черкаська обл.) - Багачеве.

На Волині, як пише «Конкурент», перейменують чотири села. Усі вони на Ковельщині: Підгородне – на село Підгороднє, Рогові Смоляри – на село Рогові Смолярі, Смоляри-Світязькі – на село Смолярі-Світязькі, Столинські Смоляри – на село Столинські Смолярі.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *