На Волині суд визнав депутатку винною у привласненні бюджетних коштів

  • Головна
  • НОВИНИ
  • На Волині суд визнав депутатку винною у привласненні бюджетних коштів
image
Назар Тарадюк / 15.10.2024 / 0 Коментарів

Власницю товариства з обмеженою відповідальністю «Айвер», що зареєстроване у Луцькому районі, Ольгу Кравчук суд визнав винною у привласненні бюджетних коштів.

Про це йдеться у вироку Луцького міськрайонного суду Волинської області від 2 жовтня 2024 року, - пише «Сила правди».

Ця фірма у 2015 році ремонтувала покрівлю Боратинської школи. Тоді керівниця включила у вартість робіт майже 53 тисячі гривень податку на додану вартість, хоча підприємство вже не було платником ПДВ. Гроші доведеться відшкодувати, але підприємиця і політикиня уникла покарання. 

У липні 2015 року ТОВ «Айвер» уклало з КП «Луцьке» два договори на проведення капітального ремонту покрівлі школи у селі Боратин Луцького району. Документ підписали керівниця і власниця фірми Ольга Кравчук і директор комунального підприємства Валерій Кончиць. У жовтні того ж року Головне управління Державної фіскальної служби у Волинській області анулювало реєстрацію ТОВ «Айвер» як платника податку на додану вартість. Втім, пані Кравчук в актах виконаних будівельних робіт за грудень вказала, що їх вартість – 316,7 тисячі гривень, з яких ПДВ – 52,8 тисячі (майже 2,3 тисячі доларів США за курсом НБУ у 2015 році, – ред.)

Отримавши бюджетні кошти, зокрема й незаконно нарахований податок, Ольга Кравчук поповнила рахунок ТОВ «Айвер» та придбала за ці гроші вікна, які ніяк не стосувалися договору з комунальним підприємством.

Правоохоронці лише у вересні 2019-го вирішили, що сума податку – це невиправдана націнка й відкрили кримінальну справу.

У суді Ольга Кравчук свою вину не визнала, стверджуючи, що рішення податкової про анулювання реєстрації платника ПДВ вона не отримала і про його існування на момент складання актів виконаних робіт не знала. Також вона зазначила, що КП «Луцьке» лише частково оплатило вартість ремонту покрівлі, а решту суми заборгованості стягнули рішенням господарського суду.

Втім, дослідивши документи податкової, суд з’ясував, що рішення ДФС надіслали рекомендованим листом за адресою реєстрації фірми – у село Коршів Луцького району.  

Ольгу Кравчук визнали винною у привласненні бюджетних коштів (ч. 2 ст.191 КК України). Їй загрожувало до п’яти років обмеження або позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьох років. Однак з часу скоєння злочину минуло понад п’ять років, а тому згідно з законом винуватець звільняється від кримінальної відповідальності.

Щоправда, суд задовольнив цивільний позов прокуратури про відшкодування переплачених 53 тисяч гривень. Також підсудній доведеться компенсувати майже 23 тисячі гривень, витрачених на проведення судових експертиз. Цей вирок поки не набрав законної сили.

Товариство «Айвер» створене у 2015-му, основний вид діяльності – неспеціалізована оптова торгівля. Розмір статутного капіталу – 200 гривень. Його очільниця Ольга Кравчук – депутатка Бродівської міської ради Львівської області від партії «За майбутнє». Чоловік підприємиці Віталій Кравчук балотувався від цієї політичної сили до Львівської обласної ради. Брат пана Віталія Валерій Кравчук очолює ТОВ «Терон Девелопмент», з яким КП «Луцьке» свого часу уклало 12 договорів на майже 13 мільйонів гривень.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *