На які продукти в Україні зросли ціни найбільше

image
Оля Коновалова / 09.10.2021 / 0 Коментарів

У вересні споживчі ціни в Україні зросли на 1,5% у порівнянні з серпнем. Загалом з початку 2021 року зростання цін становить 7,5%.

Згідно з даними Держстату, в річному вимірі інфляція прискорилася до 11%. Наразі вона досягла максимального значення вперше за три роки. Вищі показники були тільки в травні 2018 року – 11,7%.

У вересні продукти харчування в Україні здорожчали на 1,2%, найбільше – яйця (на 13,6%), сало, овочі, молоко та молочні продукти, м’ясо та м’ясопродукти, масло, хліб.

А от фрукти впали в ціні на 3,4%, соняшникова олія – на 0,9%, цукор – на 0,1%.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби зросли на 0,8%, на одяг та взуття – на 7,9%. Житло, вода, електроенергія, газ та інші види палива здорожчали на 0,5%.

Незначно, але все ж підскочили ціни на предмети домашнього вжитку та побутову техніку (на 0,5%) і охорону здоров’я (на 0,4%).

Тим часом транспорт здешевшав на 0,1%,  відпочинок і культура – на 0,6%. А от ціни на зв’язок зросли на 0,6%, освіту – на 13,2%. Без змін залишилася вартість послуг, які надають в ресторанах і готелях.

На початку жовтня Нацбанк заявив, що виробники прогнозують в Україні зростання цін на продукти та послуги, якими користуються українці. На такі кроки вони вимушені піти через підвищення вартості сировини та матеріалів для виробництва.

 

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *