Накрила піщана буря. До Луцька дістався «Астраханський суховій»

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Накрила піщана буря. До Луцька дістався «Астраханський суховій»
image
Наш Інсайдер / 25.06.2021 / 0 Коментарів

Сьогодні у Луцьку спостерігається погіршення погодних умов. Зокрема, після кількаденної спеки у +31…-…+35 С, сьогодні місто затягнули хмари і кілька разів поспіль розпочинався маленький дощ. Окрім цього в місті від учора спостерігається пилова завіса: у повітрі видно пил та інші частинки, при цьому запаху диму не відчувається. Зрештою, близько 10:00 Луцьком взагалі прокотилась піщана буря. Очевидці відзняли відео природного явища, яке надіслали виданню «Інсайдер Медіа».

Попередньо, синоптики передбачали погіршення погодних умов.

За інформацією Укргідрометцентру, 25 червня у західних областях вдень очікуються грози, в окремих районах град та шквали 15-20 м/с. Оголошено І «жовтий» рівень небезпеки. I рівень – погодні умови потенційно небезпечні для населення, інфраструктури та навколишньої природної середи. Рекомендується зберігати підвищену уважність та обережність, слідкувати за повідомленнями про можливі подальші ускладнення погодних умов.

Однак, саме штормове попередження на сайті Державної служби надзвичайних ситуацій з'явилося лише в обідню пору.

Як розповіли у пресслужбі ГУ ДСНС у Волинській області, наразі ще не надходило жодних повідомлень від населення про збитки чи пошкодження, які могла завдати така стихія.

Виявилось, що ранкова піщана буря може повторюватись у Луцьку та на території Волинської області ще кілька разів протягом дня, а також у суботу, 26 червня. Причина в тому, що саме сьогодні до Волині дістався «Астраханський суховій», який і є причиною підвищених показників пилу в повітрі.

За даними космічних спостережень, за останні кілька днів піщана буря прокотилась по північній частині країни зі сходу на захід, накривши Київ, Чернігівщину, Житомирщину та інші області.

Спостереження поточного стану оптичної прозорості атмосфери здійснює прилад MODIS на борту супутників Terra та Aqua від початку 2000 року і до сьогодні.

Посиленню імли також сприяла посушлива погода, яка спостерігалась в області останній тиждень. Про це неодноразово писали у соціальних мережах. 

За словами експертів, «Астраханський суховій» несе вітром із Астраханських напівпустельних степів у Росії, що на північно-західному узбережжі Каспійського моря. Вони регулярно, хоча і з різною інтенсивністю, повторюються щонайменше останні 20 років.

Подібні явища небезпечні для здоров'я людини, але не смертельні. Звичайно, що під час пилової бурі перебувати на відкритій території протягом тривалого часу не варто.

«За таких умов фахівці рекомендують населенню, яке належить до групи ризику (хронічні захворювання дихальних шляхів, алергічні реакції, захворювання серцево-судинної системи), утриматися від перебування на вулиці, зачинити вікна. Якщо ж є нагальна потреба вийти на вулицю, слід узяти з собою чисту воду і захист для дихальних шляхів», – попередила столична влада.

У квітні минулого року пилова буря у столиці призвела до великого ДТП на трасі Київ - Ковель. Через погану видимість зіткнулися шість автомобілів: чотири вантажні і два легкові.

Варто також додати, що по сусідній з Україною Республіці Чехія з 24 на 25 червня прокотилось торнадо. Жахливі кадри стихійного лиха сьогодні заполонили соціальні мережі.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *