Найтаємніша спецслужба режиму лукашенка

image
Наш Інсайдер / 10.06.2024 / 0 Коментарів

Саме на підставі даних та звітів із цієї структури олександр лукашенко будує свої наративи. Чи то тотальна мілітаризація і "навколо вороги", чи то "я миротворець". Що ж. До вашої уваги Оперативно–аналітичний центр при Президенті Республіки білорусь.

На офіційному сайті організації вони дуже скромно описують свої повноваження, - повідомили у Центрі національного спротиву.

Але насправді ця структура є верхівкою над усім силовим блоком Лукашенка і навіть сумнозвісний КДБ не має права конкурувати з ОАЦ у контексті повноважень. І це відкрито підтверджував сам лукашенко у далекому 2013 році.

Також він зазначав, що за цією структурою наглядає його старший син – віктор лукашенко. За словами колишніх співробітників ОАЦ про сина лукашенка, вкрай негативно відгукуються всередині організації. Але бояться суперечити так як він все ж таки син диктатора.

Одним із найбільш суперечливих медійних слідів діяльності ОАЦ є нарада 9 березня 2017 року, присвячена виконанню положень так званого Декрету №3, про взяття на особистий контроль того, як держслужбовці та інші значущі в країні особи виконають його вказівку про працевлаштування «своїх дружин, чоловіків, коханок і коханців, рідних та близьких, тих, хто має і може працювати», якось не дуже вписується в рамки діяльності Оперативно-аналітичного центру, призначеного, згідно з указом, для «захисту інформації, що містить відомості, що становлять державні секрети Республіки Білорусь».

Проте, ще одним із напрямів діяльності ОАЦ може бути і проведення інформаційно-психологічних операцій на користь режиму лукашенка. Найчастіше цільовою аудиторією таких дій є звичайні громадяни білорусі, які навіть не підозрюють, що за їхні уми ведеться боротьба. Можна констатувати, що під час протестів у 2020 році саме підрозділи ОАЦ надавали інформаційний супровід та медійну зачистку силовикам лукашенка.

Окрім того, КДБ і ОАЦ можуть прослуховувати дзвінки звичайних білорусів через Viber. Працівники ОАЦ мають повноваження для встановлення прослуховування і трекерів на обладнання всіх операторів зв'язку, інтернет-провайдерів і власників сайтів. Це передбачено указом лукашенка від 18 жовтня 2022 року №368 "Про порядок взаємодії операторів електрозв'язку, постачальників послуг електрозв'язку та власників інтернет-ресурсів з органами, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність".

Згідно з указом, оператори зв'язку та власники сайтів зобов'язані надавати уповноваженим підрозділам повну інформацію про користувачів і в разі потреби встановлювати спеціальне обладнання. Це зачіпає як стільникових операторів, так і інтернет-провайдерів, а також власників веб-ресурсів у Білорусі.

Також робота ОАЦ полягає у ліцензуванні або позбавленні офіційного домена – приналежності до білорусі - .by. Таким чином, згідно з даними МВС білорусі на березень 2024 року, понад 600 інтернет-ресурсів визнано екстремістськими, і доступ до 209 із них обмежено. ОАЦ може запровадити механізм анулювання доменних імен, що вважаються екстремістськими, і обмежує їхню доступність для реєстрації, тобто будь яке джерело інформації, яке критикує режим Лукашенка буде офіційно вважатися екстремістським, тому без VPN пересічні білоруси не будуть мати доступ до джерела.

Виходячи з цього можна підсумувати, що Оперативно-аналітичний центр має всі повноваження інформаційного терору на території Білорусі, якому підкоряються всі без винятку структури. Тоталітарний режим Лукашенко розуміє, що він тримається на пропаганді і тому такі ресурси та повноваження сконцетровані навколо цієї “всевладної інституції”.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *