Незадекларований донат партії: депутата Луцькради не покарають

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Незадекларований донат партії: депутата Луцькради не покарають
image
Назар Тарадюк / 21.10.2024 / 0 Коментарів

Депутат Луцької міської ради Микола Дуда не відповідатиме за незадекларовані витрати через запроваджені у 2020 році канікули у звітуванні для політичних партій.

Ще у статусі кандидата в обранці громади він пожертвував Волинській обласній організації партії «За майбутнє» мільйон гривень і офіційно не прозвітував про це. Втім, НАЗК навіть не перевірятиме його декларацію. Про це у відповідь на звернення Центру журналістських розслідувань «Сила правди» повідомив представник Національного агентства з питань запобігання корупції Дмитро Соколов.

 

У березні 2020-го у межах боротьби з Covid-19 Верховна Рада України дозволила політичним партіям подавати квартальні та річні фінансові звіти до кінця запровадженого карантину за власним бажанням. Через повномасштабну війну «звітні канікули» продовжили і тривали вони до кінця 2023 року. Тоді набув чинності закон, який відновив обов’язкове звітування політсил. До 26 квітня цього року всі вони мали подати до Національного агентства з питань запобігання корупції звіти за весь «пільговий» період 2020-2023 років.

Саме через таку «акцію» від Верховної Ради суспільство отримало змогу дізнатися звідки Волинський обласний осередок партії «За майбутнє» отримував фінансування на виборчу кампанію 2020-го року лише у 2024-му.

Аналізуючи звіти осередку партії «За майбутнє» за 2020 рік журналісти виявили, що одним з найбільших його спонсорів напередодні виборів до місцевих рад став співвласник ТОВ «Глобус Істейт», директор підприємств «ЖК Яровиця» та «ЖК Дрім Таун» Микола Дуда. 16 вересня 2020-го він зробив дві пожертви розміром 100 і 900 тисяч гривень, таким чином за день загалом задонативши один мільйон гривень. Натомість у декларації про майно і доходи за 2020 рік, яку він подав після того, як став депутатом, обранець громади забув згадати про ці витрати. 

Про виявлене порушення журналісти повідомили Нацагентство з питань запобігання корупції. У своїй заяві журналісти припустили, що пан Дуда умисно не задекларував мільйонний внесок, оскільки, виходячи з його декларації за 2020 рік, він не мав достатніх доходів, які давали б змогу здійснити такий донат. Отже, НАЗК варто було б перевірити чи є у депутата необґрунтовані активи.

Втім, у листі від 3 жовтня 2024 року керівник Управління проведення моніторингу способу життя та контролю щодо повноти заповнення декларацій Дмитро Соколов повідомив, що закінчились строки давності притягнення до адміністративної та кримінальної відповідальності за подібні порушення, тому декларація не перевірятиметься.

«Якщо з дати подання декларації минули встановлені законодавством строки давності притягнення до передбаченої законом відповідальності, а також у разі, якщо з дати припинення суб’єктом декларування повноважень з виконання функцій держави або місцевого самоврядування минуло три роки, декларація для проведення повної перевірки не відбирається», – написав Дмитро Соколов.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *