Новини з волинських телеграм-каналів про депортацію українців - фейк

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Новини з волинських телеграм-каналів про депортацію українців - фейк
image
Назар Тарадюк / 04.04.2024 / 0 Коментарів

У волинських телеграм-каналах поширили неправдиву інформацію нібито від Представництва ЄС в Україні про депортацію українців з Європи.

Ні для кого не секрет, що наразі триває дезінформаційна кампанія проти українських біженців, аби поширити панічні настрої та створити недовіру до європейських інституцій. Прояви ворожої пропаганди на Волині зафіксувала і фактчекерка проєкту «Брехунець», - пише Район.in.ua.

У мережі місцевих телеграм-каналів наприкінці березня циркулювало фейкове повідомлення про те, що начебто ЄС надав список українців, яких депортують з Європи, починаючи з 15 квітня 2024 року. 

Для того, аби викликати більше паніки та додати офіційності своїй брехні, додали й фейковий скріншот буцімто з офіційного сайту Представництва Європейського Союзу в Україні.

Фейкороби аргументують «погану новину» тим, що сталося це нібито через масові протести по всій Європі. Залякують, що у список потрапили 813 тисяч українців і це число, начебто, росте з кожним днем. Мовляв, таким чином вирішують конфлікт.

Проте немає інформації, хто ж з офіційних осіб про це заявив, як і де це сталося. Як і немає подібної публікації на сайті Представництва Європейського Союзу в Україні.

Також, якщо уважно прочитати текст фейкового повідомлення, можна припустити, що його переклали з російської мови. Про це свідчить слова-маркери «затвержен», «примусово матимуть покинути».  

Варто зазначити й те, що Представництво Європейського Союзу в Україні не державний портал, а має статус дипломатичної місії та офіційно представляє Європейський Союз в Україні.

Очевидно, що фейкороби не мають відповідних знань про європейські інституції, які працюють в Україні.

Журналісти звернулися за коментарем до представництва ЄС і отримали спростування Ремі Дюфло, тимчасово повіреного у справах, Радника-посланника і заступника Голови Представництва Європейського Союзу в Україні.

«Нам відомо, що проти українських біженців тривають дезінформаційні атаки з використанням фейкових, тобто неправдивих, новин. Прокремлівські ЗМІ та оплачувані ботоферми тролів, іноді маскуючись під анонімні канали Telegram, часто намагаються маніпулювати травмованими українськими громадами, поширюючи брехню та дезінформацію про підтримку та захист, які надаються в Євросоюзі. 

Але ці кампанії приречені на провал, тому що українські бенефіціари безпосередньо знають про якість та надійність захисту, який вони отримують в ЄС. Ми нагадуємо, що механізм тимчасового захисту ЄС є доповненням до міжнародного режиму захисту біженців, і що ЄС рішуче дотримується міжнародного гуманітарного права», – зазначив Ремі Дюфло.

Ремі Дюфло

Він додав, що українські біженці, рятуючись від неспровокованої, невиправданої та жорстокої воєнної агресії росії, отримали тимчасовий захист у ЄС. Це означає, що, як тільки належним чином оформлені всі потрібні документи, вони захищені від видворення та мають доступ до житла, ринку праці та соціальних послуг, зокрема, освіти та охорони здоров’я.

У вересні 2023 року держави-члени ЄС продовжили термін дії цього захисту для українських біженців до 4 березня 2025 року; це було друге продовження з лютого 2022 року, що надало безпеку та певність тим, хто її потребує. 

Також у представництві нагадують, що важливо читати саме надійні та перевірені джерела новин та інформації, а також завжди перевіряти офіційні вебсторінки інституцій ЄС. А ще не давати ввести себе в оману.

Список офіційних ресурсів Представництва ЄС в Україні: 

EU temporary protection website – вебсторінка, де зібрано все, що варто знати про Тимчасовий захист у ЄС.

EU solidarity with Ukraine website – спеціалізована вебсторінка Солідарність ЄС з Україною (українською мовою). 

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *