Операцією зі звільнення Ірпеня керував Олександр Фацевич

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Операцією зі звільнення Ірпеня керував Олександр Фацевич
image
Оля Коновалова / 25.03.2022 / 0 Коментарів

Операцією зі звільнення міста Ірпінь керував заступник Голови Національної поліції України Олександр Фацевич.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив колишній народний депутат Борислав Береза.

«Так, Ірпінь звільняють. Операція стала результативною завдяки тому, що всі працювали злагоджено та згідно з планом. Тому хочу одразу назвати тих, завдяки кому сьогодні в Ірпінь повертається українська влада. По-перше, курував усю операцію ГУР МО. По-друге, це співробітники Національної поліції – Поліція особливого призначення (ексберкут) та КОРД, військові – арта, танкісти та десантники, добровольці та інтернаціоналісти, а також ТРО. І керував усією цією операцією справжній бойовий генерал поліції Олександр Фацевич. І керував, і заходив разом із усіма. Я це особисто підтверджую.

А ще я хочу назвати того, хто першим входив до Ірпіня під обстрілом ворожої артилерії. Це полковник Василь Віконський та його підрозділ. Я його бачив у дії і йому моя щира повага. Окреме спасибі танкістам. Без них тяжко. Але треба сказати головне, що ця операція не була б успішною, якби не всі воїни, які протягом багатьох тижнів вели вуличні бої та не здавали місто. А тут і ЗСУ, і добровольці «Київської Русі» та «Карпатської Січі», і всі, хто зі зброєю в руках тримав оборону.

З часом, коли стане можна, то я назву і їх. Загалом ви бачите, що влада повертається в Ірпінь. Тим більше, що Позивний Маршал уже на місці визначив чим найближчим часом у місті займатиметься Патрульна поліція. І повірте, захід у місто та його визволення – це дуже непроста операція. Але завдання виконується, тому що робиться все можливе та неможливе усіма учасниками операції.

На жаль, поки що не можу нічого більше розповісти. На жаль, не маю права. А розповісти є що. Хоч я й мовчав весь цей час. І колись я все розповім. А на сьогодні – це все. Ну, і трохи фотографій з Ірпеня, який понівечили окупанти. Але я точно знаю, що ми згодом усе відновимо, але нічого не забудемо. І нікого не забудемо».

Довідка:

Олександр Фацевич народився 25 вересня 1986 року.

З 2001-2003 р.навчався у Волинському обласному ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою.

Навчався в Одеському інституті сухопутних військ на факультеті аеромобільних військ. З 2007 року служив у 79-й окремій аеромобільній бригаді в місті Миколаєві на посаді командира взводу.

У 2012 році, після закінчення 5-річного контракту, залишив частину та викладав у Волинському ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою. Перебував на посаді командира взводу. Навчав бійців Самооборони Волині.

14 серпня 2014 спецпідрозділ «Світязь», керівником якого був призначений Фацевич, направили в зону АТО. Перші свої бої рота «Світязь» відбула під Іловайськом. У грудні 2014 бійці «Світязя» під командуванням Олександра Фацевича були направлені під Вуглегірськ.

30 січня 2015 під час наступу сепаратистів на Дебальцеве, бійці спецпідрозділу опинилися в оточенні. Три дні «Світязь» тримав оборону, після чого з боєм вирвався з оточення, вивівши з собою бійців ЗСУ — без втрат, виносячи поранених і зброю. Указом Президента Фацевич нагороджений Орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

14 жовтня 2020 року Президент України своїм Указом N440/2020 присвоїв Олександру Фацевичу спеціальне звання — генерал поліції ІІІ рангу.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *