«Основи сім‘ї» замість патріотичного виховання у школах – думки волинян

  • Головна
  • НОВИНИ
  • «Основи сім‘ї» замість патріотичного виховання у школах – думки волинян
image
/ 30.04.2021 / 0 Коментарів

Тема освіти постійно непокоїть суспільство, а якісь новації викликають взагалі небувалий ажіотаж. Так, у 2019 році виник скандал навколо впровадження освітньої програми «Основи сім'ї», адже до того часу цей предмет у школах викладали, як факультативний. Багатьом батькам не сподобалося, що їхніх дітей у «дискримінаційній та сексистській формі» навчатимуть щасливого подружнього життя та турботи про дітей, і курс вирішили переглянути.

У 2020 році «Основи сім’ї», за умови перевидання посібників, знову вирішили повернути у школи. Так вирішив Інститут модернізації змісту освіти Міністерства освіти та науки.

І ось днями у соціальних мережах і ЗМІ розгорілась дискусія навколо цього посібника. Автор курсу - Адріан Буковинський. Книжку мають запустити у навчальний процес всіх шкіл вже у новому навчальному році 2021-2022. Згодом на сайті програми «Освіта сім'ї» оприлюднили рекламний ролик, який має популяризувати предмет і підвищити його авторитет.

За словами автора, основна мета курсу - допомогти підліткам та молоді відповісти на ряд важливих запитань, що стосуються: пізнання себе, основ біоетики, розуміння свого місця у суспільстві, аспектів підготовки до подружнього життя та успішного батьківства. Однак багато експертів з цією думкою не погоджуються.

Черкаські журналісти зуміли зустрітись з Адріаном Буковинським і задати йому низку запитань з приводу наповнення підручника. Однак конкретних відповідей вони так і не отримали. Автор обурювався через учточнювальні запитання щодо протиріч у книзі та гендерної нерівності. Адріан Буковинський вважає, що хвиля критики підручника його авторства є штучно створеною та потребує журналістського розслідування.

Видання «Інсайдер Медіа» вирішило поцікавитись, що про це думають відомі волиняни та експерти в різних галузях.

Так, голова ГО «Ми вільні» Світлана Сасюк, після перегляду ролика – висловила обурення.

«Сьогодні я не буду писати про його висловлювання у підручниках, які схвалило МОН , типу «жінка повинна стимулювати чоловіка» чи «контрацепція то проти природи». Ви мені краще скажіть, особливо ті, хто таки не бачить ніяких порушень і «нічого такого» в тому, щоб цей курс слухали в наступному році ваші ж діти - якого милого, в 21 році діти в рекламі в совєцкій формі? Тут ніхто не бачить порушення закону? Про декомунізацію чувак не чув?», - заявила психолог Світлана Сасюк на своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук.

сасюк

сасюк

Жінку обурює, що подібних порушень багато, однак Міністерство освіти на такі зауваження не реагує.

Ілюстрація до книги «Основи сім'ї»

В свою чергу, відома журналістка Тетяна Даниленко, донька відомого письменника Володимира Даниленка, слушно зауважила: «Ми щороку ламаємо тут списи про те, що дітям викладати в школі - православ‘я, сексуальну освіту чи основи сім‘ї, а цивільну оборону вже давно відкинули як пережиток часів холодної війни».

Лякає навіть не стільки сама війна, скільки моральна неготовність країни до неї. У 2014 всі довкола як бджоли у вулику...

Опубліковано Тетяною Даниленко Неділя, 11 квітня 2021 р.

Тож з проханням прокоментувати це ми звернулись до Миколи Корнейка, вчителя предмету  «Захист України» гімназії №18 м. Луцька. Він активно популяризує цей напрямок і переконаний, що в школах варто більше уваги присвятити національно-патріотичному вихованню дітей.

«На сьогодні в учнів 10-11 класів є предмет «Захист України», в рамках вивчення якого діти отримують знання та навики стройової і вогневої підготовки, домедичної допомоги та основи цивільного захисту. Однак, якщо в контексті вивчення цього предмету відчувається недостатність матеріально-технічної бази, адже в області в багатьох школах навіть немає макету автомата, щоб показати наочно, як ним користуватись. То про яку підготовку молоді може йти мова? А про національно-патріотичне виховання у школах я взагалі мовчу - цей курс практично відсутній в навчальних програмах. На мою думку, тим часом коли в нас впроваджують купу різних освітніх програм, витрачають на це силу-силенну грошей – першочергово потрібно було б впровадити навчальний курс з національно-патріотичного виховання. У такий нестабільний час коли триває війна на сході – ми просто втрачаємо молоде покоління», - каже Микола Корнейко.  

підготовка юнаків

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *