Палиця «заморозив» ФК «Волинь»?

image
Наш Інсайдер / 01.09.2022 / 0 Коментарів

Передача луцького стадіону "Авангард" міській раді може свідчити про те, що олігарх Ігор Палиця вирішив припинити фінансування ФК "Волинь", який купив в 2011 році.

Про це пишуть автори телеграм-каналу Fanproject.

Публікуємо їхні дописи в повному обсязію

"Палиця виходить з футболу. Про це адеквати мріяли давно - щоб не мучив, відпустив, все стало прозоро і зрозуміло. Перезавантаження. Жодних профікоманд, поки не буде побудовано ефективної вертикалі - інфраструктура-школа-юнаки-ДЮФЛ-маркетинг-друга ліга-продаж гравців-адекватне управління.  Жити за засобами, не сподіватися на мішки грошей, що завозяться вряди годи. 

Тому намалювати комбінацію з передачею стадіону громаді - це просто зберегти обличчя Палиці. "Волинь" власне щезла через брехню і лицемірство. Будувати нове треба відкрито і чесно", - йдеться в першому дописі.

 

Текст другого допису:

 

Ось офіціоз міськради з цього приводу: "Міський голова Ігор Поліщук наголосив, що це важливий крок, адже перебування стадіону в комунальній власності дає можливість залучати для його реконструкції та подальшого розвитку кошти міжнародних організацій та державного бюджету. А це – формування позитивного іміджу міста.  До того ж Федерація з легкої атлетики України зверталася до міського голови, аби порушити це питання. Луцьк має шанси стати легкоатлетичною столицею України, бо й минулі роки «Авангард» неодноразово приймав всеукраїнські та міжнародні першості з цього виду спорту.

За словами міського голови, у планах — створення комунального підприємства, тому що стадіон — це великий комплекс господарських споруд, велика земельна ділянка, яка потребує догляду. Весною до Луцька завітає голова Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій (IAAF) Себастьян Коу, він зацікавлений, аби в нашому місті відбувався чемпіонат з легкої атлетики”.

Як гарно можна прикритися легкою атлетикою, коли йдеться про збереження обличчя Ігоря Петровича. Луцьк і так столиця легкої атлетики, а перебування в оперативному управлінні структур Палиці не заважало проводити на Авангарді стільки змагань, що це істотно допомагало утримувати арену, причому доходи від оренди стадіону на час змагань були в рази більшими, ніж продаж квитків на футбольні матчі. 

Звісно, Луцьк ще не скоро витрачатиме мільйони на реконструкцію стадіону - поки є сенс нести гроші на аптечки, турнікети, дрони і сухпаї для ЗСУ.

А ота ремарка в тексті про ділянку, що "ділянка потребує догляду" - саме вона ключова. Місто тепер візьме на себе витрати на експлуатацію - газ, електрика, вода, земельний податок. Палиця просто скинув зараз непотрібний йому баласт, в який вклався раніше, а тепер і сенсу немає, і все ж війна - інший рівень доходів. 

Очільник IAAF Кое справді може приїхати до Луцька, може, навіть якийсь меморандум підпише. Але, звісно, чемпіонату ніякого до закінчення воєнних дій не буде. Кое ж не Павелко.

Трохи історії, хто підзабув, що робилося у 2000-х з побудованим поляками на початку 1930-х років стадіоні ім. Пілсудського (до речі, частину коштів тоді дали самі лучани, іншу - уряд Польщі).

Отже, земельна ділянка під стадіоном і прилеглою до нього територією – 6 гектарів. Превед, СпортЛайф! У приватні руки, тобто вже до Палиці (гаразд, не до І.П., до близьких йому структур, бо в декларації нардепа цього немає) територія перейшла у 2011 році. Стадіон у безоплатну оренду на 49 років отримав ще бізнесмен Василь Столяр, екс-президент «Волині», а вже згодом і структури Палиці. 

Сталося це так: у липні 2007 року юристи Столяра оформили документи на поставку будматеріалів на КП «Луцький стадіон «Авангард». Там утворився борг комунального підприємства перед ТзОВ «Феміда-інтер» на 7,2 млн грн. Документи датовані періодом, коли на Авангарді тривав ремонт. Саме тоді з'явилася й "шпаківня" з віп-ложею, сучасний вхід до арени. Комунальне підприємство, яке було оператором стадіону від міста, нібито отримало від «Феміди-інтер» Столяра будматеріали для реконструкції.

Тодішній мер Богдан Шиба платити не хотів і Столяр пішов до суду, щоб "повернути гроші". При цьому добудову приміщень і перепланування клуб з міськвиконкомом не погоджував.

Почалися суди. Новий мер, вже покійний Микола Романюк, пішов на поступки. Влітку 2011 року він протягнув через міськраду рішення про мирову угоду і ліквідацію комунального підприємства. Місто визнало борг перед «Феміда-інтер» і ще 2,7 млн перед ВАТ «Спортивний клуб ФК «Волинь». 

За них місто безплатно віддало клубу право безплатно протягом 49 років користуватися землею для обслуговування стадіону. Вже за кілька місяців Столяр, який був увесь у боргах, продасть клуб Палиці.  Він власне й погодився на це за умови, що "Волинь" "матиме всю необхідну інфраструктуру".

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *