Палиця та Івахів пасуть задніх у Верховній Раді: про що йдеться

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Палиця та Івахів пасуть задніх у Верховній Раді: про що йдеться
image
Назар Тарадюк / 21.08.2023 / 0 Коментарів

Понад 95% голосувань впродовж 2023 року пропустили нардепи з Волині Ігор Палиця та Степан Івахів, які представляють у Верховній Раді місто Луцьк та Ковельщину.

Вони увійшли до списку найбільших прогульників засідань станом на серпень цього року серед чинних нардепів – майже на рівні із Сергієм Шаховим, який оголошений у розшук, і Федором Христенком, який виїхав з України ще до повномасштабного вторгнення росії. Центр журналістських розслідувань «Сила правди» проаналізував дані щодо участі в голосуваннях Верховної Ради народних депутатів з Волині впродовж січня-серпня 2023 року. 

Впродовж цього періоду народні обранці голосували на пленарних засіданнях 1631 раз. Деякі волиняни були присутні та брали участь у більшості голосувань, однак найвідоміші представники області цього року у Верховній Раді офіційно майже не з’являлися і, схоже, геть забули про свій обов’язок.

Абсолютними аутсайдерами за участю в голосуваннях серед волинських представників стали Ігор Палиця та Степан Івахів (депутатська група «За майбутнє»). Палиця у 2023 році жодного разу не натиснув кнопку у Верховній Раді, хоча формально зареєструвався на одне засідання у січні.

Степан Івахів у 2023 році один раз натиснув кнопку у Верховній Раді та відповідно був тільки на одному засіданні. Загалом вони із Палицею входять до ТОП-5 найбільших прогульників голосувань впродовж 2023 року серед чинних народних депутатів.

Натомість найбільш активним нардепом серед волинян за показниками голосування став Валерій Стернійчук (фракція «Слуга народу»), який був відсутній лише на 2,5% голосувань та не голосував у 18,6% випадків. Тим не менше, Стернійчук за показниками активності не входить навіть до 50 найактивніших нардепів у Верховній Раді. За показником участі в голосуваннях він займає 86 місце серед усіх нардепів.

Другим за показниками відвідуваності та голосувань серед волинян став нардеп Ігор Гузь (депутатська група «За майбутнє»), який був відсутній на 25,1% голосувань і не голосував ще під час 14% волевиявлень. У загальному рейтингу він посідає 215 місце серед народних депутатів.

Третьою стала Ірина Констанкевич (депутатська група «За Майбутнє»), яка голосувала у 43,6% випадків. На 19,1% голосувань вона була відсутня. Загалом Констанкевич посідає 315 місце серед нардепів за такою активністю.

Вячеслав Рубльов (фракція «Слуга народу») посів 355 сходинку серед нардепів за активністю під час голосувань. Він брав участь у 34,15% голосувань, а під час 41% волевиявлень Ради був офіційно відсутній на роботі.

Нагадаємо, згідно із статтею 24 Закону України «Про статус народного депутата України», народний депутат зобов’язаний особисто брати участь у засіданнях Верховної Ради України. Якщо народний депутат протягом календарного місяця упродовж однієї чергової сесії Верховної Ради України без поважних причин не бере особистої участі у більш як 30 відсотках голосувань при прийнятті рішень Верховної Ради України на пленарних засіданнях, або у більш як 50 відсотках засідань комітету Верховної Ради України, до складу якого його обрано, то йому не відшкодовуються витрати, пов’язані з виконанням депутатських повноважень. Тож, цього року Ігор Палиця та Степан Івахів не мали би отримувати таких виплат.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *