Переплата за деревину для лікарні: на Волині судиться з постачальником

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Переплата за деревину для лікарні: на Волині судиться з постачальником
image
Назар Тарадюк / 19.09.2024 / 0 Коментарів

Аби стягнути з приватного підприємця Сергія Ковальчука майже 400 тисяч гривень, Луцька окружна прокуратура подала позов до суду.

У 2022 році Горохівська багатопрофільна лікарня купувала у нього деревну тріску для опалення з переплатою, яку тепер намагаються повернути. Про це йдеться у рішенні Господарського суду Волинської області, - пише "Сила правди".

 

11 січня 2022 року Горохівська багатопрофільна лікарня замовила у фізичної особи-підприємця Сергія Ковальчука 4800 кубічних метрів деревної тріски. Деревину замовили на загальну суму 3,12 мільйона гривень за єдиною ціною – 650 гривень за кубометр. За договором підприємець повинен був постачати її у період опалювального сезону – перші чотири місяці та останні три місяці 2022 року. 

Як йдеться у рішенні суду, за цією ж ціною медична установа отримувала деревну тріску партіями майже до кінця квітня 2022-го. Надалі ціну на неї вирішили змінити. 

В червні 2022-го Горохівська багатопрофільна лікарня уклала додаткову угоду з підприємцем, за якою він мав поставити 1818 кубометрів тріски по старій ціні в 650 гривень, тоді як 2711 кубометрів – вже по ціні майже 715 гривень. Пізніше ціну на частину деревини знову підняли. Зрештою, підписаною в грудні того ж року додатковою угодою №4 встановили, що 1742 кубометри подрібненої деревини коштуватимуть по 650 гривень, 1258 кубометрів – по 786 гривень, а ще 1156 кубометрів – по 863 гривні. 

Тож під кінець 2022 року Горохівська багатопрофільна лікарня отримувала деревину за ціною 863 гривні за кубометр, або майже на третину дорожче від початкової ціни.

В середині травня цього року Луцька окружна прокуратура звернулася з позовом до лікарні та підприємця, щоб визнати всі додаткові угоди на підвищення ціни недійсними. Також у суді вимагали стягнути з підприємця 396 тисяч гривень, які, за твердженням правоохоронців, переплатив медичний заклад. Гроші намагалися стягнути на користь Горохівської міської ради в дохід місцевого бюджету. Цю справу почав розглядати Господарський суд Волинської області.

Під час розгляду справи у суді встановили, що ініціатором зміни ціни був сам постачальник – підприємець Сергій Ковальчук. Для обґрунтування збільшення вартості тріски він щоразу надавав лікарні експертні висновки з Волинської торгово-промислової палати. Проте суд зазначив, що такі висновки не підтверджують коливання ціни саме такого товару в сторону збільшення, а лише зазначають середні ціни на схожий товар. Відтак – не можуть розцінюватися як достатнє обґрунтування для зміни договору. 

Загалом за висновком суду Ковальчук поставив лікарні 4054 кубометри подрібненої деревини. За початковою ціною 650 гривень за неї повинні були заплатити 2,63 мільйона гривень, проте комунальний медичний заклад перерахував підприємцю 3,03 мільйона гривень – тобто на 396 тисяч гривень більше. 

Однак, суддя Валентина Дем’як позов прокуратури задовольнила лише частково. Рішенням від 21 серпня 2024 року вона визнала додаткові угоди про збільшення вартості деревної тріски недійсними, натомість у стягненні «зайвих» коштів з підприємця відмовила. У суді зазначили, що частина оплачених чоловіку грошей відносилася не до коштів місцевого бюджету, а була коштами лікарні від її господарської діяльності.

«З урахуванням того, що кошти в сумі 322 762 гривні були сплачені не за рахунок бюджетних коштів, в задоволені позову в цій частині суд відмовляє», – йдеться у рішенні суду. 

Наразі відомо, що 13 вересня правоохоронці звернулися з апеляційно скаргою на це рішення до Північно-західного апеляційного господарського суду. 

Сергій Ковальчук зареєстрований підприємцем з 2019 року у Цумані Луцького району. Основний вид його діяльності – вантажний автомобільний транспорт. Підприємець є сином Ярослава Ковальчука, який до початку 2024 року працював майстром лісу в філії «Ківерцівське лісове господарство» держпідприємства «Ліси України». У 2010 році Ярослав Ковальчук обирався депутатом Ківерцівської райради від партії ВО «Батьківщина», а у 2020 році його обрали депутатом Цуманської селищної ради від партії «Народний рух України».

Згідно з декларацією батька, у 2023 році Сергій Ковальчук отримав майже 6,9 мільйона гривень доходу від підприємницької діяльності. Він неодноразово постачав деревну тріску і дрова бюджетним організаціям Волині та Рівненщини. У період з 2021 по 2023 роки в нього замовили продукції загалом на 8,39 мійльона гривень. Найбільше замовлення він отримав у 2023 році – на постачання деревної тріски знову для Горохівської багатопрофільної лікарні. За цим договором, згідно з даними системи публічних закупівель «Prozorro», підприємцю вже заплатили 3,26 мільйона гривень. 

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *