Першого заступника директора НАБУ усунули від обов'язків: що відомо

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Першого заступника директора НАБУ усунули від обов'язків: що відомо
image
Назар Тарадюк / 24.05.2024 / 0 Коментарів

Першого заступника директора НАБУ Гізо Углаву усунули від виконання повноважень за його ж власною заявою.

Про це повідомили в пресслужбі НАБУ та Центр Протидії Корупції.

Зазначають, що Углава визнав, що у нього може бути конфлікт інтересів у справі про ймовірний витік інформації.

"Але ж, давайте чесно, конфлікт інтересів був з самого початку розслідування. Тобто перший заступник Углава написав заяву тільки ПІСЛЯ публічного скандалу. Хоча, вже не секрет, що про факт розслідування йому було відомо з самого початку.

На нашу думку, це рішення також демонструє неспроможність Семена Кривоноса забезпечити об'єктивність цього розслідування. Адже Углава усунений за власною заявою, а не за рішенням Директора. І це тривожний сигнал, враховуючи те, які високі очікування від роботи НАБУ як в Україні, так і у наших міжнародних партнерів.

Який вихід? Своїми діями Углава вже підірвав довіру до бюро і має бути звільнений. Директор НАБУ має для цього всі необхідні повноваження. А щоб такі ситуації не повторювалися в майбутньому, треба вдосконалити закон", - йдеться у публікації.

Нагадаємо, як писала «Українська правда», розголошення даних здійснили представники НАБУ в інтересах бізнесмена Юрія Голика, який є фігурантом антикорупційного розслідування по «великому будівництву».

Так, у жовтні 2023 року журналісти Bihus.info з’ясували, що Юрій Голик, який називав себе «ідеологом “великого будівництва“», створив так званий «картель» — закритий клуб дорожніх компаній, які, як зазначали розслідувачі, усі найбільші тендери почали розігрувати між собою. Окрім цього, Голик досить часто з’являється в Офісі президента.

Хто такий Гізо Углава

Гізо Углава працював у системі прокуратури Грузії з 1998 року і до 2012. У 2015 набув українського громадянства і того ж року став першим заступником директора нового для України антикорупційного органу – Національного антикорбюро. У квітні 2022 почав виконувати обов'язки директора НАБУ, оскільки не було повноцінного директора. З березня 2023 директором став Семен Кривонос. 

У 2017 році Генеральна прокуратура порушила щодо Углави справу. Перевіряли, чи не мав він грузинського громадянства на момент отримання державної посади в Україні. В НАБУ тоді назвали це провадження формою тиску на бюро. В Бюро сказали, що Углава автоматично втратив громадянство Грузії тоді, коли отримав українське.

Окрім того, ГПУ розслідувала несплату податків. В Бюро назвали і цей закид безпідставним і сказали, що прокуратура розслідує епізод несплати податків "наперед".

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *