По поличках. Чи звільнять Лавру від московського патріархату

  • Головна
  • НОВИНИ
  • По поличках. Чи звільнять Лавру від московського патріархату
image
Віктор Гордійчук / 30.03.2023 / 0 Коментарів

Останній день, до якого представники УПЦ Московського патріархату повинні покинути Києво-Печерську лавру – 29 березня. Попри це, від представників МП лунають гучні заяви, що ніхто покидати Лавру не має наміру. Чи так це насправді?

Розкладаємо по поличках.

Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» 10 березня направив Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі (чоловічому монастирю) УПЦ МП попередження про розірвання Договору № 2 від 19 липня 2013 року про безоплатне користування релігійною організацією культовими будівлями та іншим майном на підставі виявлених Міжвідомчою робочою групою порушень умов договору. Згідно з ним, представники УПЦ МП мають полишити приміщення лаври до 29 березня.

Намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло УПЦ МП заявив, що ченці не збираються виселятися з лаври.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що ченці зможуть після завершення державних перевірок залишитись у лаврі за певних умов.

Гучні заяви московського патріархату

В УПЦ МП стверджують, що "жодного документа", який зобов'язує їх сьогодні покинути лавру "не існує".

Голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП митрополит Климент заявив журналістам: "Жодного документа, який би зобов’язував нас сьогодні полишити цей монастир, не існує. Є документи, які говорять про те, що начебто може 29 числа закінчуватися договір, але не написано, що він закінчується 29 числа", - сказав митрополит Климент.

"Не сьогодні, не завтра, не післязавтра немає ніяких юридичних підстав виселятися", - заявив митрополит Климент.

Прощальна «молитва»

29 березня у Києво-Печерській лаврі зібралися люди. Сюди прийшли прихильники УПЦ МП і ті, які вважають, що Московському Патріархату не місце у лаврі. Між двома таборами іноді виникали словесні перепалки.

Зокрема, бурхлива суперечка виникла, коли один з чоловіків сказав, що "тут зібралися московські посіпаки".

"Віруючі" відразу ж забули про молитву й накинулись на нього. Одна з жінок весь процес знімала на телефон. Чоловік спробував прибрати камеру. Але обійшлось словесною перепалкою.

Від чоловіка почали вимагати якісь документи, кричали йому про "псевдопатріотів, обвішаних прапорами, які б'ють жінок біля храмів". Захотіли перевірити, чи знає він молитву "Отче наш"... Натовп вимагав від чоловіка розказати про свою позицію, але висловитись фактично не дали. Дорікали йому, шо не пішов на богослужіння в ПЦУ.

Таких суперечок на території лаври цього дня вдосталь, але, поки що, порушень громадського порядку правоохоронці не фіксують.

Інцидент також трапився, коли іноземний журналіст знімав, як служителі так званої УПЦ МП пакують речі до авто. Священик так розізлився на чоловіка, що ледь не побив його. Разом з прибічниками почали вимагати від журналіста видалити відео.

Хтось спробував підняти плакат з написом "Не твоя лавра, от ти і бісишся". Учасники молитви відразу ж його порвали.

Московський патріархат вивозить цінності з Лаври

Попри гучні заяви, представники МП активно вивозять цінності із Лаври. За словами народного депутата, голови парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микити Потураєва, зникнення музейних експонатів із Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» наразі не виявили, однак, треба дочекатися остаточних результатів перевірки.

«У цілому картина, наскільки мені відомо, станом на вчора була, скажімо так, нормальною. Не було виявлено зникнення експонатів. Але давайте почекаємо, щоб все закінчилося, щоб був офіційний звіт цієї комісії з передачі майна. Я не хочу забігати наперед і бути занадто оптимістичним. Я думаю, що, може, й сантехніку треба перевірити», – сказав Потураєв, коментуючи виїзд УПЦ МП із Києво-Печерської лаври.

За його словами, те майно, яке в останній тиждень УПЦ МП вивозила з лаври, є власним виробництвом цієї релігійної організації, і те, що його вивозять, свідчить проте, що церковники таки готуються залишити святиню.
«Києво-Печерську лавру перетворили з заповідника на мануфактуру, на виробництво. Чого там тільки не виробляють. Зокрема, ікони виробляють. І там дуже багато і, треба сказати, дуже якісних копій дуже відомих ікон. Всі ці ікони – в музейному фонді. Вони не зникли з музейного фонду. І те, що вони вивозять, це – власне виробництво. Це не власність держави. До речі, це дає привід для стриманого оптимізму, що вони все ж таки полишать лавру. Тому що, коли люди забирають майно, причому все, то скоріше це про те, що вони готові залишати», – сказав народний депутат.

Лавру звільнять у законний спосіб

Секретар РНБО Олексій Данілов підкреслив, що виселення священиків УПЦ МП із Києво-Печерської лаври відбуватиметься згідно з законами України.

“Буде звичайний день, нічого такого стратегічного, глобального відбуватися не буде. Є закони нашої країни, які будуть поважати всі. Без виключення. Немає значення, чи ви любите Бога, чи ви ходите туди, чи не ходите. Це не має ніякого значення. Всі закони в нашій країні будуть виконуватися”, - сказав Данілов, відповідаючи на запитання, чого він очікує від дня 29 березня, коли закінчується договір Києво-Печерської лаври з УПЦ МП про оренду.

Також він зауважив, що “Києво-Печерська лавра - це музей, який належить державі, і все те, що стосується цього музейного комплексу, вирішувати буде держава, а не якісь окремі люди, які вирішили чомусь, в який спосіб їм паплюжити наші закони”.

“Ми не дамо нікому паплюжити наші закони. Але при тому я можу сказати, що ніхто нікого не збирається (витягувати) звідти за ноги або застосовувати якесь насильство. Все буде згідно з чинним законодавством відпрацьовано, і там буде державна інституція - під назвою наш музейний комплекс Києво-Печерська лавра. Чи будуть там працювати церкви? Так, будуть. Чи буде там Богослужіння? Так, буде. Але по законах нашої країни, а не з тими штучними утвореннями, які поза законом нашої країни були свого часу у величезній кількості тут утворені для тих чи інших подій. Я хочу нагадати, якщо ж ви кажете, що все, що відбувається у світі - це рука Бога, ну так вважайте, що це рука Бога робить. Те, що сьогодні там відбувається. Ви ж не сперечаєтеся з Богом. От Бог так вирішив, що 29 числа маєте покинути цю обитель, перейти в інше місце”, - сказав Данілов.

Секретар РНБО нагадав, що єрархи УПЦ МП заявляли, що не мають жодного відношення до московії, і водночас "московський піп кирил гундяєв розповідав, в який спосіб нам тут жити".

“На превеликий жаль, з 1991 року була величезна помилка, що ми не поставили тоді крапку, а величезна кількість видавалася земельних ділянок саме під будівництво нібито споруд . Ми ж вважали, що вони тільки до Бога мають відношення, а виявляється, величезна кількість мали відношення до фсб… Займалися неподобствами тут. Я не кажу, що цим займалися всі, але верхівка, але певна кількість обов’язково цим займалася. Ми ж не можемо нині йти у них на повідку і не розуміти, що це величезна небезпека для нашої країни. Це питання нашої безпеки, і тому ми будемо його вирішувати відповідним законним способом на території нашої країни”, - заявив Данілов

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *