Біля Луцька роблять іграшки з екосировини. ФОТО

image
Оля Коновалова / 17.08.2021 / 1 Коментарів

На базі ТОВ «Тигрес» днями відбулась робоча зустріч представників Підгайцівської територіальної громади, австрійської компанії ПП «Гігаджоуль/Ресайклінг Парк» та компанії «Тигрес». У ній взяли участь заступник підгайцівського сільського голови Олександр Бляшук, генеральний директор ТОВ «Тигрес» Олександр Шевчук, генеральний директор ПП «Гігаджоуль/Ресайклінг Парк», почесний доктор Крістіан Чернер та його представник з питань налагодження системи з переробки відходів Алла Гонтар.


В ході зустрічі оглянули потужності підприємства – виробника дитячих іграшок (м'яконабивних та пластмасових), постільної білизни, дитячого одягу та ексклюзивного представника в Україні світових брендів Wader, Сanpol babies та LOVI.


Керівник підприємства розповів про історію розвитку заводу. Олександр Шевчук зазначив, що початково планували лише виробництво м'яконабивних іграшок, пошиття дитячого одягу, але згодом налагодили виробництво з пластмаси.


Гордістю заводу є 22 австрійські станки фірми ENGEL, які вже 10 років безперебійно працюють. Співпрацю налагодили з 48 країнами світу.


Крістіан Чернер поставив керівнику цікаве запитання, важливе для теми сміттєпереробки: «Як довго дитина гратиметься іграшкою?».

«Якщо говорити про пластмасові іграшки - від 1 дня до 1 місяця, як яка дитина», - відповів директор ТОВ «Тигрес». Крістіан Чернер зауважив, що далі ця іграшка перетвориться на сміття, яке потрібно належним чином переробляти, тому він тут зараз і знаходиться.


Велика частка майбутнього сміття продукується через іграшки, як зазначив Олександр Шевчук, близько 700 тонн в рік тільки їх заводом. При чому, пластмасового походження, яке має тривалий період розпаду.


Олександр Шевчук зазначив, що деякі іграшки виробляють з екологічної пластмаси з цукрової тростини, яка має популярність, але є проблеми з поставками, адже сировина дефіцитна і Європейський ринок забирає. У номенклатурі іграшок, які реалізує підприємство, є також вироби з органічного поліетилену високої щільності, з вмістом біоматеріалу рослинного походження не менше 94%.

Також директор наголосив, що на виробництві застосовують рециклінг відходів, тобто не викидається з виробництва вторсировина, а перемелюється і знов запускається у виробництво. 


В ході зустрічі оглянули цехи, познайомилися з процесом виготовлення пластмасової, м'яконабивної іграшки, асортиментом продукції підприємства. Оцінили відходи та можливості щодо їх вторинної переробки.

Крістіан зазначив, що його мета – максимізувати відсоток ресайклінгу, щоб більше переробляти вторинної сировини, та менший відсоток ішов на захоронення.


Олександр Шевчук зауважив, що якщо колись намагались не афішувати факт виробництва іграшок з вторсировини через негативне сприйняття споживачем, то нині рівень свідомості споживача та кон’юнктура ринку змінилися і це стало додатковою перевагою. Підприємство, також, співпрацює з картонним комбінатом та здає макулатуру. 


«Тигрес» виробляє та постачає продукцію не лише під власним брендом, а й під іншими, наприклад під маркою Епіцентр, Disney, у 2012 році випускали продукцію під Євро 2012, тому рівень якості та дотримання стандартів досить високі.


По завершенню зустрічі, керівник подякував іноземному партнеру за те, що є такі люди, які дбають про Україну, її екологію та здоров’я людей та побажав удачі у такій важливій справі. 


Крістіан зазначив, що продукція заводу має попит і в Україні, і в Європі, адже керівництво робить все, щоб було і екологічно і якісно. 
Алла Гонтар розповіла, що перший полігон сприятиме тому, що вторинну сировину можна буде використовувати в більших масштабах.  



Олександр Бляшук, який опікується проблемою налагодження правильного поводження з ТПВ у Підгайцівській громаді розповів, що невдовзі ринок почне диктувати умови і ми муситимемо переробляти свої відходи.

Вцілому зустріч виявилась продуктивною, адже партнери виявили наміри співпрацювати не лише у сфері сміттєпереробки та ресайклінгу, а й у налагодженні постачання сировини цукрової тростини.

Коментарі (1):

  1. Я в шоці! Ціни звичайно космос. Але стільки всього ми виробляємо! Круто!!!

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *