Поліщука просять забрати скати з луцьких дворів

image
Іра Поліщук / 15.08.2022 / 0 Коментарів

Лучани просять прибрати старі шини та скати з дворів. Свої звернення у фейсбук-спільнотах вони адресують небайдужим лучанам та безпосередньо міському голові Ігорю Поліщуку.

«Пропоную прибрати жек-арт з шин із наших дворів та дитячих майданчиків. Як зробили в багатьох містах нашої країни та Європи. Ігор Поліщук і не байдужі лучани підтримайте цю ідею!», - йдеться  в дописі.

Зауважимо, що стані покришки та шини свого часу активно почали встановлювати чи не в кожному українському дворі — облаштовували ними дитячі майданчики, клумби, місця для паркування, а згодом народні умільці робили зі старих скатів цілі елементи декору.

Проте окрім сумнівного естетичного вигляду, автомобільні покришки містять чимало шкідливих речовин. При їх виготовленні у гуму для прискорення процесу вулканізації та уповільнення старіння додають полімери та інші хімічні компоненти, які з часом розкладаються.

За статистикою, в Україні щорічно накопичується близько 150 тисяч тонн використаних автопокришок, але лише 8% із них потрапляють на утилізацію, решта викидають на нелегальні звалища або спалюють порушуючи закон. А деякі «колеса» осідають у дворах як їх прикраси. Використовувати їх як «огорожі» чи ні, безумовно, рішення мешканців. Однак варто враховувати, що прогрес не стоїть на місці і для естетичного вигляду прибудинкової території можна розглядати та використовувати інші матеріали.

До слова, 30 січня 2022 луцькі мунвартівці оголосили, що демонтовуватимуть старі автомобільні шини у дворах будинків. Лише за два тижні надійшло понад 60 повідомлень від мешканців Луцька з проханням вивезти старі автомобільні покришки, які вкопані або складені у їх дворах.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *