Польща, Литва, Латвія та Естонія закликали ЄС створити оборонну лінію

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Польща, Литва, Латвія та Естонія закликали ЄС створити оборонну лінію
image
Наш Інсайдер / 27.06.2024 / 0 Коментарів

У листі до голови ЄС лідери цих чотирьох країн заявили, що проєкт, спрямований на захист 27 країн союзу з населенням 450 мільйонів осіб, потребуватиме фінансової підтримки всіх членів. Це питання обговорюватимуть на саміті в Брюсселі, який розпочнеться в четвер, 27 червня.

"Створення оборонної інфраструктури вздовж зовнішнього кордону ЄС із Росією та Білоруссю дасть змогу вирішити термінову і нагальну необхідність захисту ЄС від військових і гібридних загроз", - ідеться в листі, з яким ознайомилося агентство Reuters.

Гібридні загрози включають в себе поєднання військових і невійськових, а також прихованих і відкритих методів, таких як дезінформація, кібератаки, економічний тиск і переміщення мігрантів через кордони.

"Масштаб і вартість цього спільного проєкту вимагають цілеспрямованих дій ЄС для його політичної та фінансової підтримки," - йдеться в листі. Деякі дипломати ЄС оцінили вартість будівництва такої оборонної лінії вздовж 700-кілометрового кордону з Росією та Білоруссю приблизно у 2,5 мільярда євро. Інвестиції в оборону та її фінансування стануть однією з головних тем обговорення лідерів ЄС на саміті, особливо в умовах третього року війни Росії проти України та активізації Москви гібридних операцій проти Заходу.

Заклик до створення спільно фінансованої наземної оборонної лінії на східному кордоні ЄС доповнює більш ранню ініціативу Греції та Польщі зі створення системи протиповітряної оборони за зразком ізраїльського "Залізного купола".

"Необхідно вжити надзвичайних заходів, оскільки зовнішній кордон ЄС має бути захищений військовими і цивільними засобами," - йдеться в листі.

У листі також наголошується, що планування і будівництво оборонної лінії на східному кордоні ЄС повинно здійснюватися в координації з НАТО та її військовими вимогами. Раніше прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск оголосив про план зміцнення кордону з Білоруссю і РФ під кодовою назвою "Щит Схід", на який польська влада планує витратити 10 мільярдів злотих.

Уздовж 400 км кордону з Білоруссю і Росією буде зведено укріплення і фортифікаційні споруди, які будуть з'єднані з Балтійською лінією оборони, яку будують уздовж кордону з Росією і Білоруссю.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *