Луцьк вимагає заборонити діяльність московського патріархату в Україні

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Луцьк вимагає заборонити діяльність московського патріархату в Україні
image
Оля Коновалова / 30.11.2022 / 0 Коментарів

Депутати Луцької міської ради звернулись до центральної влади та правоохоронних органів з приводу діяльності УПЦ МП на території країни.

Останнім часом Служба безпеки України провела чимало обшуків та безпекових заходів на території храмів, що належать до московського патріархату, де виявила багато російської пропагандистської літератури, медалі та ін.

З цього приводу депутати Луцькради підготували звернення до Ради національної безпеки і оборони України, Міністерства культури та інформаційної політики, начальника Волинської обласної військової адміністрації щодо діяльності Української православної церкви московського патріархату.

Депутати просять законодавчо вирішити питання про заборону діяльності УПЦ МП на території України та притягнути причетних до колабораційної діяльності до кримінальної відповідальності. Повернути українському народу такі релігійні святині, як Свято-Успенську Києво-Печерську лавру та Свято-Успенську Почаївську лавру. А очільника Волинської ОВА Юрія Погуляйка просять негайно скасувати Статути та державну реєстрацію релігійних громад УПЦ МП на території Волині.

На засідання сесії прийшов владика Афанасій, який розповів про діяльність єпархії УПЦ на Волині та просив не приймати відповідне рішення. 

"Церква — це живий організм, який певний період часу на ці виклики сьогодення також органічно відповідає і та агресія, яка сталась щодо України війною з росією в перший же день осудив Онуфрій і Нафанаїл. Кожного дня в наших храмах здійснюються молебні, щоби правда була за нашим народом. Наша єпархія вже передала 302 кг допомоги та півтора мільйона гривень. Допомагаємо переселенцям — надаємо харчування, одяг, на потреби ЗСУ передали вже 5,3 млн гривень, медикаменти, автомобілі, білизну, тепловізори, амуніцію. Позиція УПЦ чітка — жодного зв'язку з рпц у нас немає. Ті випадки, які виявила СБУ в інших єпархіях — нехай вони відповідають за себе самі. Я сам служив у 2000-2002 в ЗСУ і присягав на вірність народу України. Ми не зрадники, а зі своїм народом і в лавах ЗСУ є і віряни нашої церкви і діти священників, які віддають свої життя за перемогу нашого народу. Анексовані території ми також вважаємо територією України. Волинська єпархія завжди зі своїм народом і державною позицією".

Та все ж депутати проголосували "за" звернення.

 

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *