Пов'язаний з Бойком фонд вклав сотні мільйонів у будівництво в Києві

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Пов'язаний з Бойком фонд вклав сотні мільйонів у будівництво в Києві
image
Назар Тарадюк / 19.09.2023 / 0 Коментарів

У квартири в київських ЖК сотні мільйонів гривень інвестував фонд “Хантер”, яким через кіпрську фірму володіє людина, пов’язана з нардепом Юрієм Бойком.

Більше того, фонд став співвласником компаній, що пов’язані з будівництвом у Києві, - йдеться в сюжеті Марії Землянської для Bihus.Info.

Інвестфонд “Хантер” нині значиться власником десятків квартир у різних ЖК столиці. Зокрема, зараз на нього записано 47 квартир у ЖК “LaLaLand”, 4 квартири у “Welcome Home на Ревуцького”, а також 10 квартир і половина адмінбудівлі у “Французькому кварталі 2”. 

В аудиторському звіті щодо фінансової діяльності інвестфонду “Хантер” за 2020-ий рік зазначили, що фонд вніс майже 673 мільйони гривень авансів за інвестиційними договорами, за попередніми договорами купівлі-продажу квартир: “Предметом заборгованостей є інвестиційна участь Товариства у будівництві об’єктів нерухомості, з метою отримання у власність приміщень після завершення будівництва та прийняття об’єктів в експлуатацію».

Також інвестфонд має частки в компаніях, які пов’язані з будівництвом цих ЖК. Так, “Хантер” володіє 11% у фірмі “ДБК “Фундамент” з однойменної будівельної групи “Фундамент”, проектами якої є і ЖК “LaLaLand”, і ЖК “Welcome Home на Ревуцького” .

У 2023-му році інвестфонд “Хантер” став співвласником фірми “Капітал-схід”, яка є серед замовників будівництва ЖК “Французький квартал 2”. Партнером “Хантеру” в цій компанії є інший інвестфонд – “Ковернот”, який контролює Оксана Кушнір – дружина президента “Київміськбуду” Ігоря Кушніра. 

Інвестиційний фонд “Хантер” контролює кіпрська компанія KOTRYNA HOLDING LTD. За цією кіпрською фірмою стоїть українець з кіпрською пропискою Павло Якубенко. Павло Якубенко давно світився в компаніях, які пов’язували з Юрієм Бойком. 

Зокрема, син Павла Якубенка Володимир працював у НАК “Нафтогаз України” під керівництвом Бойка. Більше того, обидва Якубенки входили до наглядової ради ПрАТ “Трускавецькурорт”, яке пов’язували з оточенням Юрія Бойка і яке почало системно вигравати державні тендери на оздоровлення, коли Бойко був міністром. У цій наглядовій раді Якубенки були як представники теж на той час близької до Бойка фірми – “Поліінвестгрупп”, яка власне і значилась власником санаторіїв на Львівщині. Зараз 100% акцій “Трускавецькурорту” належать інвестфонду “Хантер”.

У 2020-му році, коли “Трускавецькурорт” вже контролювали Якубенки, підприємство переписало компанію, що займається видобуванням мінеральної води – “Трускавецькі лікувальні води” на інших людей. Серед них був Володимир Жербицький – до 2017-го року перший заступник військового прокурора. Серед його справ було розслідування оборудок Сергія Курченка зі скрапленим газом, де фігурував Бойко. Але фігурував Бойко там як свідок, бо до притягнення ексміністра палива та енергетики до відповідальності «забракло доказів».

Крім того, нині інвестфонд «Хантер» значиться кінцевим власником фірми “Стрім капітал”, яку в 2018-му році створив син Бойка Анатолій.

У лютому  Bihus.Info вже розказало, що Бойко може стояти за офшорною компанією з Кайманових островів – фірмою RC Natural Resources Fund, яка володіє кількома енергопідприємствами в Україні. Усі ці енергоактиви здавна неофіційно пов’язують з Юрієм Бойком, а один з них у 2020 році офіційно перейшов у власність його старшого сина Бойка.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *