Проблемна котельня: чи буде тепло у Луцькій районній лікарні?

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Проблемна котельня: чи буде тепло у Луцькій районній лікарні?
image
Оля Коновалова / 19.10.2022 / 0 Коментарів

У Луцькій центральній районній лікарні опалювальний сезон опинився під загрозою зриву, позаяк комунальне підприємство «Райтеплобуд», на балансі якого перебуває котельня, не може забезпечити опалювальний сезон через відсутність коштів, а держава не передбачає компенсації для покриття різниці вартості спожитих енергоносіїв. 

Вчора, 18 жовтня, Луцька районна рада заявила, що відповідальність за зрив опалювального сезону понесе Підгайцівська сільська рада. Мовляв, громаді передають котельню в тимчасове користування, але остання не хоче її приймати.

«Щоб не витрачати час на скликання сесії, майновою комісією районної ради було прийнято рішення, а голова райради у міжсесійний період підписав відповідне розпорядження про передачу у користування котельні Підгайцівській громаді. Чому громада не приймає її у користування – не зрозуміло, адже мова йде про опалення лікарні. Підгайцівські чиновники хочуть цю котельню лише у комунальну власність», - розповів голова постійної комісії з питань майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ та міст району Юрій Бондарук.

Голова райради Олександр Омельчук наголосив, що обслуговувати котельню, отримавши її в користування, для Підгайцівської сільради буде значно дешевше, адже кошти витрачатимуться лише на закупівлю сировини для опалення», - йдеться в повідомленні Луцької РДА у фейсбук.

Втім, як пояснив голова Підгайцівської громади Юрій Семенюк КП «Райтеплобуд» відмовилося від обслуговування котельні, бо тепер йому це невигідно.

«Минулого року пелети, якими опалюється котельня коштували близько 7 тисяч за тонну, а на сьогоднішній день – 12-15 тисяч гривень за тонну. Тобто ціна зросла майже вдвічі. Крім того, раніше одна гігокалорія коштувала близько 3 200 гривень, а зараз вони запросили 6 890 гривень. Оскільки держава обмежила підняття цін за гігокалорію на рівні не вище 3 200 гривень, «Райтеплобуду» стало це невигідно і тому вони відмовились, мовляв, хай собі хтось інший це питання вирішує – сільська рада, наприклад. І що цікаво – «Райтеплобуд» хоче паредати цю котельну нам тимчасово. Тобто коли ситуація стабілізується і стане вигідною – вони котельню заберуть назад», - зазначив Юрій Семенюк.

Саме тому Підгайцівська громада хоче отримати котельню в постійне користування і навіть звернулась з відповідним позовом до суду. Перше слухання в цій справі заплановано якраз на сьогодні.

«Ми неодноразово зверталися до Луцької районної ради листами, натомість відповіді так і не отримали», - зазначив заступник голови Підгайцівської громади Леонід Гроголь.  

Заступник голови Підгайцівської громади Валентин Приходько наголосив на тому, що КП «Райтеплобуд» заявило про свою неспроможність провести опалювальний сезон всього за кілька днів до його старту.

«Якби «Райтеплобуд» звернувся до нас влітку, щоб ми закупили пелети, то цієї проблеми може б і не виникло. А так, вони 9 жовтня надіслали нам лист. В Луцьку 20 жовтня вже в лікарні починають подавати тепло, а ці 9 жовтня повідомляють, що не зможуть. Де вони були влітку? Як ми за три дні до старту опалювального сезону маємо провести тендери на закупівлю пелетів?», - наголосив Валентин Приходько.

Як повідомив головний лікар Луцької ЦРЛ Сергій Коновал, станом на сьогодні в лікарні перебуває близько 200 пацієнтів, серед них і немовлята, адже в медзакладі є пологове відділення.

«Поки ми де-не-де вмикаємо калорифери та обігрівачі, адже навіть для правильної роботи медичного обладнання треба відповідна температура чи вологість».

Як наголосив Леонід Гроголь – в зоні ризику не лише лікарня, а й школа села Піддубці, позаяк її опалює теж ця котельня.

Зрештою, як стало відомо згодом, заступник голови Волинської ОВА Юрій Гупало повідомив голову Підгайцівської громади Юрія Семенюка, що КП «Райтеплобуд» все почне подавати теплоносій до медзакладу. Втім про деталі домовленості – наразі не відомо.

Нагадаємо, французькі фахівці у рамках проєкту ЄБРР провели модернізацію роботи десятки котелень у Луцьку.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *