Prozorro відкриває інформацію про незбройні оборонні закупівлі

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Prozorro відкриває інформацію про незбройні оборонні закупівлі
image
Назар Тарадюк / 23.04.2023 / 0 Коментарів

Дані про незбройні оборонні закупівлі з 23 квітня публікуватимуть у системі Prozorro, але кількість оприлюдненої інформації буде обмежена.

Про це повідомило Міністерство економіки України.

Оборонні замовники та військові частини публікуватимуть інформацію про ціни за одиницю товару у своїх незбройних закупівлях. Йдеться про харчування, речове майно, пальне тощо. Інформацію оприлюднюватимуть про товари та послуги на суму від 200 тисяч гривень, а також робіт на суму від 1,5 мільйона. У звітах, крім ціни за одиницю, показуватимуть назву замовника і предмет закупівлі.

Коли відбуватимуться закупівлі послуг з харчування, замовникам доведеться прозвітувати про ціну за одиницю кожного продукту, які входять до послуги. А ось інформацію про загальну суму та обсяги закупівель, місця доставки і найменування постачальника оприлюднювати не будуть. За словами директора держпідприємства «Прозорро» Миколи Ткаченка, вони зробили все можливе, щоб опублікованої інформації було достатньо для цінової аналітики.

Ці нововведення відбулися згідно із законом, який запроваджує прозорість в оборонних закупівлях. Документ передбачає, що оборонні замовники та військові частини мають внести в систему Prozorro звіти протягом 10 робочих днів з дня підписання контракту. Також до 22 червня вони мають показати звіти щодо всіх договорів, які уклали з 24 лютого 2022 року.

Нагадаємо, видання ZN.UA 21 січня опублікувало матеріал, у якому зазначило, що отримало від «джерела в ЗСУ» угоду Міністерства оборони на послуги організації харчування у 2023 році низки військових частин. Журналісти заявляють, що в угоді на 13,16 мільярда гривень ціни на найбільш ходові харчі виявилися завищеними у 2-3 рази.

Наприклад, Міноборони нібито законтрактувало яйця з ціною 17 грн за штуку, водночас роздрібна ціна в магазині Києва зараз становить приблизно 7 грн за штуку. У Міноборони інформацію про закупівлі харчів за завищеними цінами назвали маніпулятивною.

Міністр оборони України Олексій Резніков пояснив, що відомство не здійснює закупівель окремих продуктів, а купує комплексну послугу — забезпечення харчування. Тобто доправляння певного комплекту продуктів до військових частин, а в окремих випадках — і приготування їжі.

30 січня прем'єр-міністр Денис Шмигаль доручив розробити оновлену систему закупівель для української армії. Ця система має збалансувати дотримання секретності та публічний контроль за закупівлями для армії.

А у березні президент Володимир Зеленський підписав закон щодо запровадження прозорості в оборонних закупівлях. Коли він набуде чинності, стане необхідним обов'язково оприлюднювати в системі Prozorro ціни, за якими оборонні замовники купують товари для військових, інші товари та послуги для забезпечення армії.

Також після розголосу у відставку пішов В'ячеслав Шаповалов. Він був заступником Резнікова та відповідав за тилове забезпечення ЗСУ. Йому вже повідомили про підозру в перешкоджанні законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *