Ремонт доріг у Луцьку: хто має переробляти неякісну роботу

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Ремонт доріг у Луцьку: хто має переробляти неякісну роботу
image
Назар Тарадюк / 16.07.2024 / 0 Коментарів

У Луцьку майже на кожній вулиці є ями та тріщини на дорогах, хоч деякі з них постійно ремонтують, але водії однаково б’ють там свої авто, бо ями вилазять як гриби після дощу.

Чому так відбувається, чи повинні підрядники переробляти неякісні ремонти за свої кошти та хто найчастіше ремонтує у Луцьку дороги? Інтернет-видання «Волинь Onlinе» проаналізувало тендери департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради на ремонти доріг за останні п’ять років, аби дослідити, чи дотримуються гарантійні терміни під час ремонтів доріг у Луцьку.

Невелика конкуренція та незначна різниця цін на відкритих торгах

За нашими спостереженнями, найчастіше ремонти доріг проводить приватне підприємство «Дановабуд». Ця фірма виконала понад 50 ремонтів вулиць у Луцьку. На другому місці за кількістю виконаних ремонтів доріг — ТзОВ «Луцькавтодор-сервіс», як провело майже чотири десятки ремонтів. І на третьому місці Товариство з обмеженою відповідальністю «Унідор Сервіс», яке виконало понад 20 ремонтів.

Як свідчить аналітична система «YouControl», ПП «Дановабуд» зареєстроване 13 років тому у Луцьку, кінцевий бенефіціарний власник – Борисюк Інна Миколаївна. Публічно вона не відома.

ТзОВ «Луцькавтодор-сервіс» зареєстроване у Луцьку 16 років тому, кінцеві бенефіціарні власники – Заяць Вадим Олексійович та Смялко Оксана Петрівна. Фірма входить до корпорації «ЛАД», власником якої є Юрій Ольховий, ексголова Служби автомобільних доріг у Волинській області.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Унідор Сервіс» зареєстроване у Луцьку 12 років тому, кінцевий бенефіціарний власник – Лисюк Микола Георгійович. З 2004 по 2005 рік він обіймав посаду заступника начальника ВДАІ УМВС України у Волинській області. У період 2010- 2011 років був заступником начальника УМВС України в Волинській області. Лисюк раніше засвітився в розслідування про веббордель — будинок, в якому дівчата оголювалися перед іноземцями, належав його фірмі.

Свої торги департамент ЖКГ Луцькради найчастіше відміняв, якщо на тендер подавали пропозиції менше, як два учасники або ж взагалі не подавали. Договори ж з підрядниками департамент декілька разів розривав через відсутність фінансування.

У 2020 році був також випадок, коли капітальний ремонт проспекту Відродження не провели після висновку Управління Західного офісу Держаудитслужби у Волинській області. Договір довелося розірвати, бо підрядник, яким було Товариство з обмеженою відповідальністю «БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «БУДАЛЬЯНС ГРУП», не зміг підтвердити чинність договору поставки матеріалів та те, чи завод атестований на виготовлення асфальтобетонну.

Загалом можна зробити висновок, що конкуренція на торгах та під час закупівель невелика, а ціна, як правило, не сильно знижується. Наприклад, буває різниця між двома пропозиціями – 1 гривня, іноді 400-500 гривень. Були також тендери, коли різниця між пропозиціями учасників торгів становить 250 тисяч гривень, а то й 2,5 мільйона, як у випадку капітального ремонту проспекту Волі.

Неправильні технології під час ремонту доріг заради економії та популізму

Про те, чи правильно ремонтують дороги, ми запитали в одного з дорожників – заступника директора МП «Шлях» Івана Мирки. Він нам пояснив, чому дороги часто швидко руйнуються навіть після проведеного капітального ремонту.

«Кожен випадок руйнування дороги слід розглядати окремо. Але давно сформувалися схожі випадки з типовими причинами. І тут я хочу згадати відомий вислів: «Чому дурні, бо бідні. Чому бідні, бо дурні». Є типовий випадок, коли проектне рішення ремонту дороги замовники підбирають під наявні кошти. У тому числі під тиском громадськості, депутатського корпусу, політичної складової», – каже Іван Мирка.

Як він пояснює, зазвичай, це коли на наявній дорозі, на давно існуючій щебеневій основі цієї дороги, зі застарілими підземними комунікаціями проектують та замовляють асфальтобетонне покриття товщиною 5 см і навіть дехто 4 см:

«Ризик в тому, що не враховується неоднорідність щебеневої основи, ґрунту під нею, інтенсивності руху, фактичній категорії дороги, підземні комунікації. Тут назва і суть капітального ремонту притягнута за вуха, але чітко регламентована законодавством. Якщо тип покриття з щебеневого змінюється на асфальтне – де юре це капремонт.

Асфальт, запам’ятайте, не є несучим матеріалом, але є напівжорстким типом покриття. Він огинає основу. Якщо основа деформується – асфальт теж, в цьому його «фішка». Але до пори до часу. При граничних деформаціях основи утворюються тріщини, а потім вже і розломи, глибокі просадки. Результат – ямки».

Мирка наголошує, що, зазвичай, кожен підрядник знає про ці ризики та завжди виправляє ремонт:

«Але кількість аргументів, а за бажання – фактів, що допоможуть підряднику уникнути гарантійного випадку – вистачає. І коли об’єм руйнувань великий, підрядник буде намагатися уникнути такого фінансового фіаско не з його вини».

За словами Мирки, інший типовий випадок швидшого за норму руйнування дороги вже майже вимер:

«При такій ситуації, як я описав, підрядник вдавався до порушень і робив тонше покриття, ніж мав. Але система контролю якості робіт різними службами сьогодні розвинута. І без багатостороннього «одобрямса» уникнути відповідальності не вийде».

Дорожник пояснює, що у часи розвитку дорожньої реформи 2015-2021 років замовники робіт покращували свої проектні рішення.

«Стандартним рішенням (поточного середнього, капітального) ремонтів стало таке: фрезою при зніманні старого покриття одночасно формувався поперечний профіль дороги. Тоді укладалося підсилення основи – шар ЩПС (щебенево-піщана суміш), а далі шар пористого асфальтобетону, шар ШМА (щебенево-мастикової суміші або модифікованого асфальту). Маючи таке успішне рішення, все ж замовники вдавалися до гірших рішень», – зазначає Мирка.

Він наголошує, що підземні комунікації – це велика біда міста. Вони також є причинами руйнування кожної вулиці. Підземні комунікації (опалення, вода, каналізація, зливова каналізація) по всій території України давно втратили свій експлуатаційний термін. Вони протікають і внаслідок цього знижується несуча здатність ґрунтів, основ. А також вимивається матеріал довкола і відбуваються просадки. Це призводить до руйнування основ та покриттів.

Оскільки не завжди є можливість проводити капітальні ремонти доріг, часто доводиться вдаватися до поточних ремонтів.

«Поточний, ямковий, аварійний ремонт передбачають тимчасову ліквідацію наслідків руйнування дороги до того часу, коли проведуть капітальний ремонт. Це важливий етап ремонту дороги, але проміжний, неповний, недосконалий», – пояснює Іван Мирка.

Однак, як він наголошує, такий ремонт допомагає зберегти дорогу, а від цього залежить безпека руху і взагалі проїзду.

«Оскільки переважно ці ремонти в сучасній Україні відбуваються на давно зношених дорогах, гарантувати тривалий ефект неможливо», – наголошує дорожник.

Можна навести яскравий приклад, про який у Луцьку знають всі – частину вулиці Набережної (від вулиці Шевченка до вулиці Ковельської) ремонтували ще у 2008 році, коли у Луцьку був мером Богдан Шиба. З того часу вже тричі вибирали нового мера, а ця ділянка Набережної й досі без ям.

Іван Мирка такий уже довговічний, як для Луцька, ремонт, пояснив тим, що на Набережній робили все «з нуля» — з дотриманням технологій та заміною комунікацій.

Ми поцікавилися у керівниці Громадської Ініціативи «За чесний тендер» Мирослави Примак, чи достатньо прозоро висвітлюється інформація про тендери, аби будь-хто міг перевірити гарантійні терміни. Та чи правильно оформлені договори, якщо чітко не вказано, чи ремонтується вся вулиця, чи лише ділянка. Експертка пояснює:

«Законодавство не вимагає замовника прописувати детально предмет закупівлі. Але, виходячи з принципу прозорості та відкритості, звісно, замовник може зазначати конкретніше. За технічними характеристиками спеціаліст може зрозуміти протяжність проїжджої частини, яку варто відремонтувати.

Крім того, в проектній документації, яку обов’язково виготовляє замовник перед закупівлею робіт, можна побачити ділянку, яку варто ремонтувати. Теоретично, замовник нічого не порушує. Можна попросити проект і переконатися, яка ділянка капітально ремонтувалася. Проект на роботи не оприлюднюється, але його можна попросити».

Гарантійні терміни ремонтування офіційно дотримуються

Проаналізувавши тендери за п’ять років, ми виділили основні вулиці, на яких найчастіше проводили ремонти. Серед них – проспекти Соборності, Волі, Відродження, вулиці Ківерцівська, Дубнівська, Окружна, Полонківська, Гордіюк (ред. — нова назва Захисників України), Набережна (та частина, на якій не проводили капітального ремонту), Польова, Львівська, Карбишева (ред. — частину вулиці вже перейменували на Промислова, а частину — на Івана Корсака), Рівненська, Богдана Хмельницького, Ковельська.

Ми запитали директора департаменту житлово-комунального господарства Луцької міськради Миколи Осіюка, чи були випадки неякісного виконання ремонтів та недотримання гарантійних термінів за аналізований нами період. Фактично був один такий випадок на тих вулицях, що ми проаналізували.

«Так, були деякі випадки, що на деяких вулицях підрядники виконували роботи з відновлення дорожнього покриття за власний кошт. Фактично таких випадків одиниці. Обов’язково кожної весни ми об’їжджаємо, де фіксуємо випадки недотримання вимог гарантійних термінів, надсилаємо офіційні листи і заставляємо підрядника виконувати роботу. Зазвичай виконують», – пояснює Осіюк.

Він наголошує, що на ці поточні ремонти, де нарізають великі карти (ред. ремонтна карта — місце ремонту покриття дороги) дають рік гарантії.

«Річ у тому, що виникають нові ями, зношується асфальтобетонне покриття, ми вимушені робити ямковий ремонт, це ж не тільки по місту Луцьку. Це у всіх містах і по трасах», – каже він.

Він також пояснив, як ремонтували вулиці, які ми відібрали для аналізу.

На проспекті Соборності, як він пояснює, було декілька капітальних ремонтів: спочатку ремонтували ділянками по парній частині, а потім – по непарній частині. Фактично ремонт проспекту Соборності тривав близько п’яти років. А поточні ремонти на тих ділянках проводили, де не було капітальних.

Наразі йде процес завершення капітального ремонту проспекту Волі. За словами, Осіюка, залишилося досіяти траву, поправити декілька метрів квадратних бруківки. Після цього ремонт перевірять та введуть вулицю в експлуатацію. А потім наступить гарантійний термін вісім років.

На проспекті Відродження у 2020 році мали проводити капітальний ремонт, провели тендер, однак з обмеженістю фінансування роботи так і не виконали. Тому, як зазначає директор ЖКГ, там регулярно тривають поточні ремонти за кошти міського бюджету.

Посадовець зазначає, що на вулиці Ківерцівській був капітальний ремонт, однак не на всій вулиці, а лише на ділянці від вулиці Карпенка-Карого до вулиці Сосюри до траси М17. А ділянку від вулиці Карпенка-Карого до вулиці Стрілецької капітально не ремонтували і тому там відбуваються поточні ремонти.

Що стосується Дубнівської, як наголошує Осіюк, на сьогодні ця вулиці ще в роботі (завершення капітального ремонту), а поточні ремонти знову ж таки виконують на тій ділянці вулиці (від вулиці Карпенка-Карого до Київського майдану), де взагалі не проводили ніяких робіт.

У 2017 році на вулиці Окружній зробили капітальний ремонт ділянки від перехрестя з Мамсурова (ред. — зараз назва вулиці — Магістральна) до підшипникового заводу. На іншій частині проводили лише поточні ремонти.

У 2017 році на частині вулиці Полонківській провели капітальний ремонт, а на ділянці від вулиці Ранкової до вулиці Довженка – поточні ремонти.

Цієї весни департамент ЖКГ направив офіційний лист до підрядника, який виконував поточний ремонт вулиці Захисників України (ред. — раніше Гордіюк). Підрядника попросили відремонтувати ями та тріщини, які виникли під час гарантійного терміну.

«Ми зараз кажемо там, де облаштовували тонкий шар на ділянці від Конякіна до проспекту Соборності. Ми його обстежили. Це поточний ремонт по всій ширині вулиці. Можливо, через рух транспорту пошкодилася дорога, але підрядник зобов’язався при сприятливих погодних умовах, я думаю, до кінця травня, повністю виправити. Але це не влаштування асфальтобетону, це тонкошар, щоб зберегти дорогу», – каже Осіюк.

На момент, коли ми робили фото, підрядник вже залатав ці ями.

Підрядник, який усував недоліки в ремонті – це ТОВ «Волиньдорбуд». Кінцеві бенефіціарні власники – Юрій Романко та Руслан Курило. Фірма зареєстрована майже 5 років тому у Ковелі.

А капітальний ремонт на вулиці Захисників України робили у 2016 році на ділянці від будинку номер 4 до шляхопроводу.

На частині вулиці Набережна, де не проводили капітального ремонту, періодично утворюються ями. Наприклад, попри те, що у 2023 році тут двічі проводили поточний ремонт, на початку 2024 року дорога знову стала аварійною – і її ще раз довелося ремонтувати. Осіюк стверджує, що у цьому разі – це не гарантійні випадки:

«У нас є відділ транспортної інфраструктури, який постійно за цим слідкує. Це кожен раз нові ямки. Зношується асфальтобетонне покриття. Ви розумієте, там необхідно дуже великі кошти. Бажано вже робити, як робили колись від кільця до Ковельської. Там тоді повністю все вирили, поклали нові мережі, нову основу, два шари асфальтобетону. А якби зробити оцю ділянку, то вона набагато довша від вулиці Шевченка до вулиці Ківерцівської. Це, мабуть, в мільйонів сто не вкладешся».

Зауважимо, що поки стаття була на етапі підготовки та ми аналізували зібраний матеріал на цій частині вулиці Набережна знову утворилися ями. Ми відстежуватимемо інформацію та повідомимо деталі щодо цього ремонту у наших наступних матеріалах.

На вулиці Польовій зробили капітальний ремонт на ділянці від вулиці Ранкової до вулиці Довженка. Там поклали асфальтобетон, а на іншій частині ділянки доводилося проводити поточні ремонти.

Коли ремонтували капітально вулицю Львівську – не може сказати ні сайт Prozorro, ні пригадати керівник департаменту ЖКГ:

«Це дуже довга, широка, магістральна вулиця, і, звичайно, вона потребує капітального ремонту. Ви бачите, в якому жахливому стані тротуари. Там треба взяти позрізати дерева, зробити тротуар, посадити нові зелені насадження, просто зробити вулицю. Можна ремонтувати ділянками, наприклад, від вулиці Володимирської до вулиці Потебні. Але поки війна, не буде цього».

На вулиці Карбишева перед повномасштабним вторгненням провели тендер на проведення капітального ремонту, однак фінансування не вистачило, то ж там не виконали жодних робіт. Договір довелося розірвати.

Наразі капітальний ремонт на вулиці Рівненській провели лише на ділянці від Київського майдану до шляхопроводу, а далі – постійно ямковий ремонт.

На вулиці Хмельницького також регулярно доводиться робити поточний ремонт:

«Там бруківка пливе, у нас є проект на капітальний ремонт зі заміною мереж, він ще в 2018 році був розроблений та коштував 42 мільйони гривень на той час. А поточний ремонт – це півроку гарантія», – зауважує Осіюк.

Ділянка на вулиці Ковельської від в’їзду у місто Луцьк до вулиці Стефанника зараз на гарантії, а інша частина Ковельської (від Стефанника до майдану Братський міст) – відбуваються за потреби поточні ремонти.

Можемо зробити висновок, що замовникам ремонтів доріг потрібно більш прозоро висвітлювати інформацію щодо ділянок, які ремонтують. Хоч юридичної вимоги і немає, але громада за бажання може запровадити свою практику, яка буде показувати прозорість витрачання коштів. Наприклад, у договорі чітко прописувати, на якій ділянці буде проведений ремонт. А також перед ремонтом доріг замовник міг би робити фотозвіт, де є ями чи тріщини, а після ремонту доріг, як відремонтували ці ями та дороги. Все це публікувати онлайн у вільному доступі. Тоді, коли на цій дорозі вчергове з’явиться яма, платники податків зможуть самостійно проконтролювати, чи це гарантійний випадок чи ні.

Все це допоможе більш ефективно витрачати бюджетні кошти. Також замовникам варто дослухатися до підрядників та робити ремонти доріг не кількістю, а якістю, тоді ці дороги прослужать не меншу тривалість часу, ніж на вулиці Набережній. Правильно проведений капітальний ремонт допоможе зекономити кошти на постійних поточних ремонтах.

Мар’яна МЕТЕЛЬСЬКА

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *