Рівність у місцевому самоврядуванні: співпраця між Польщею та Україною

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Рівність у місцевому самоврядуванні: співпраця між Польщею та Україною
image
Назар Тарадюк / 08.12.2023 / 0 Коментарів

У Палаці в Сльозені 4 грудня відбувся семінар "Рівність у місцевому самоврядуванні. Співпраця між Польщею та Україною", реалізований в рамках програми Польська допомога для розвитку.

У заході взяли участь 20 жінок з України - представниці органів місцевого самоврядування, науки, медіа, бізнесу та громадських організацій. Серед них - Галина Лугова, яка виконує обов'язки мера деокупованого Херсона, та Валерія Суботіна, героїня "Азовсталі", яка перебувала в російському полоні. Кожна з учасниць активно працює на благо своєї громади, підтримуючи молодих лідерів, розвиваючи систему освіти та охорони здоров'я, ведучи соціально відповідальний бізнес, працюючи над інклюзією чи протидіючи дезінформації.

Під час семінару учасники дізналися про польський досвід змін, що відбулися після вступу Польщі до Європейського Союзу, з особливим акцентом на повагу до різноманітності та забезпечення рівного ставлення. Теми семінару також включали дискусію про владу та переваги жінок у політиці з метою надихнути активних представниць місцевих громад до участі у процесі прийняття рішень на місцевому та національному рівнях. Також обговорили майбутнє польсько-української співпраці.

Захід відкрили Єжи Бохинськи Голова Наглядової Ради Інституту Східноєвропейських Досліджень та Христина Влодек, програмний менеджер з питань України.

Першим спікером був Радослав Коженьовськи, війт гміни Домбрувка. Під час своєї презентації експерт окреслив шлях жінок у Польщі до отримання права голосу (Польща - одна з перших країн у світі, де жінки отримали право участі у виборах), впливу пандемії на включення жінок у професійне життя та боротьбу з дискримінацією. Крім того, перерахував інструменти, які можуть бути використані для збільшення кількості жінок, що працюють в органах місцевого самоврядування, та переваги активної участі жінок у процес прийняття рішень.

Наступним експертом був професор Маріуш Гуйськи, доктор медичних наук, декан факультету медичних наук Варшавського медичного університету, який вже багато років співпрацює з Міністерством охорони здоров'я України та підтримує українські медичні університети і місцеві органи влади. Під час свого виступу професор Гуйськи торкнувся позамілітарних наслідків війни, транскордонних проектів у сфері охорони здоров'я (зокрема, психічного здоров'я) та системної підтримки жінок.

Магдалена Собковяк, голова правління організації "Жінки в центрі", яка підтримує жінок у Польщі на різних рівнях, презентувала освітній проект "Жінки на виборах" та останні дослідження щодо представництва жінок у різних органах влади. Учасники обговорили з експерткою питання заохочення партій до включення більшої кількості жінок у виборчі списки та загальні тенденції щодо участі жінок у політиці, а також рішення, які можна впровадити у виборчій системі, щоб жінки мали більше шансів на перемогу на виборах. Експертка також представила інструменти просування своїх кампаній та ініціатив у соціальних мережах, розповіла про те, як налагодити ефективне партнерство з іншими організаціями, а також про вплив соціальних кампаній на культурні зміни. Наприкінці презентації учасниці обговорили цінності, які можуть об'єднати жінок різного походження та політичних сил у боротьбі за гендерну рівність.

Ще однією представницею місцевого самоврядування була Ханна Скшипчак, секретар Воломінського повіту, яка балотувалася на останніх виборах до Сейму. Під час свого виступу експертка пояснила деталі функціонування органів місцевого самоврядування на різних рівнях, представила статистичні дані про те, скільки жінок у Польщі балотуються та перемагають на виборах до органів місцевого самоврядування, а також обговорила результати з учасниками. Крім того, вона розповіла про інвестиції, які допомагають жінкам поєднувати сімейне та професійне життя, про діяльність та фінансування жіночих громадських організацій, а також про вплив реформи децентралізації, яку також впроваджує Україна.

Останнім спікером була Юлія Вусенко, член партнерської організації ANTS та Конгресу місцевих і регіональних влад Європи. Пані Вусенко розповіла про український шлях до гендерної рівності в місцевому самоврядуванні, презентувала діяльність своєї організації, в тому числі її роботу на підтримку жінок, включення жінок у процес модернізації та відновлення України та роль громадянського суспільства у формуванні нових еліт.

Вона також визначила спільні пріоритети для органів місцевого самоврядування та неурядових організацій, якими є інклюзія, зміцнення місцевих громад, інтеграція України до Європейського Союзу та посилення ролі жінок. На думку експертки та учасників, щоб досягти цього, необхідно проводити зустрічі та семінари, та підтримувати освітній процес в цьому напрямку. Окрім того, важливо ділитися успішними історіями та пропагувати позитивні приклади.

Підсумовуючи зустріч, учасники констатували, що внаслідок війни жінки все більше залучаються до громадської діяльності, прагнучи забезпечити своїм сім'ям приязне та безпечне місце для життя. Це стосується не лише жінок, які проживають в Україні, а й жінок-біженок, які (як свідчить статистика) є професійно активними та залученими до соціальних ініціатив. Однією з цілей післявоєнної відбудови є також створення демократичного громадянського суспільства, і ця зустріч, безумовно, сприятиме цьому. На завершення вони подякували експертам та польському народу за допомогу та підтримку.

Проект співфінансується з програми співпраці для розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *