Саміт миру у Швейцарії та його наслідки для білорусі

image
Назар Тарадюк / 19.06.2024 / 0 Коментарів

У Швейцарії завершився Саміт миру, ініційований Україною, на якому були присутні представники 78 країн, включно з провідними світовими лідерами. Підсумкова резолюція, підписана на саміті, чітко позначила те, що відбувається, як війну росії проти України. Документ наголосив на масштабних стражданнях і руйнуваннях, викликаних цим конфліктом, а також на глобальних ризиках і кризах, які він провокує. Учасники зажадали припинити ядерний шантаж і повернути на батьківщину депортованих українських дітей. 

Про це інформують у Центрі національного спротиву.

Україна впродовж понад року активно просуває свою формулу миру, і саміт у Бюргенштоку став значущим кроком у реалізації цих ініціатив. Президент Європейської комісії, президент Європейської ради, канцлер Німеччини, прем'єр-міністри Італії та Канади, а також віцепрезидент США і президент Франції серед інших висловили одностайну підтримку Україні. Вони визнали росію агресором, а те, що відбувається, - повномасштабною війною. Партнери України на стратегічному рівні підтвердили свою політичну, фінансову та військову підтримку Києву, наголошуючи, що світове співтовариство повинне разом з Україною домогтися перемоги. 

Особливу увагу на саміті приділили підтримці з боку країн Глобального Півдня, включно з Індією, Саудівською Аравією та африканськими державами. 

Ці країни підтримали тезу про необхідність повернення до виконання Статуту ООН для досягнення миру. Підтримка таких значущих гравців підкреслює глобальний масштаб і важливість зусиль України та її партнерів у відновленні справедливості та стабільності.

Президент Польщі Анджей Дуда на саміті висловив занепокоєння щодо ситуації з білоруссю, відзначивши її сприяння російській агресії. Польща та інші країни НАТО уважно стежать за гібридними атаками з боку білорусі, що включають дезінформацію, кібератаки і сприяння нелегальній міграції. лукашенко, який підтримує політику путіна, продовжує створювати загрози для сусідніх країн. 

Ця агресивна політика завдає шкоди білоруським громадянам і служить виключно інтересам путіна. Західні країни вже вживають заходів, посилюючи свої кордони і підтримуючи проєкти з формування білоруської політичної нації. 

Режим лукашенка підтримується росією, і його майбутнє тісно пов'язане з долею путіна. У разі падіння російського режиму лукашенку доведеться шукати притулок за межами білорусі, оскільки білоруси не дозволять йому залишатися при владі. Саміт миру посилає чіткий сигнал лукашенку про необхідність зважати на міжнародну думку і наслідки своєї політики.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *