Що волинянам треба знати про житлову субсидію

image
Назар Тарадюк / 26.10.2023 / 0 Коментарів

Для більшості волинян перерахунок житлової субсидії здійснюватиметься автоматично.

Про це поінформувала начальниця управління пенсійного забезпечення, надання страхових виплат, соціальних послуг, житлових субсидій та пільг Людмила Андросюк в етері  брифінгу облдержадміністрації.

«Звертатись повторно не потрібно. Ми над перерахунком вже працюємо, закінчуємо його і у листопаді одержувачі отримають субсидії у нових розмірах», – пояснила Людмила Андросюк.

Водночас, за її словами, існують певні виключення. Із заявою та декларацією доходів варто повторно звернутись:

  • внутрішньо переміщеним мешканцям області, які отримують житлову субсидію за місцем фактичного проживання та звертались за субсидією до травня поточного року. Якщо подавали документи після травня – перерахунок субсидії автоматичний;
  • якщо незданий в експлуатацію житловий будинок, але нараховуються житлово-комунальні послуги – також потрібно звернутись за поновленням субсидії на опалювальний період;
  • якщо кількість фактично проживаючих менша, ніж зареєстрованих. В цьому випаду складається відповідний акт і проводиться поновлення призначення субсидії;
  • особам, які орендують житло: для призначення субсидії на опалювальний період в документації подається договір оренди.

«Житлову субсидію у вересні вже отримали близько 32 тисяч волинян, перераховано понад 42 тисячі субсидій», – відзначила фахівець.

Начальник відділу контролю за правильністю нарахування житлових субсидій та пільг Людмила Луцюк пояснила, з яких причин волинянам можуть відмовити у наданні субсидій: «Постановою Кабміну № 848, пунктом 14, передбачені випадки, коли домогосподарству може бути відмовлено у призначенні житлової субсидії».

Як зазначає фахівчиня, насамперед це власники житлових приміщень, загальна площа яких перевищує 130 м² для квартир та 230 м² для приватних будинків. Також серед об’єктивних причин: наявність транспортного засобу, з року випуску якого минуло не більше 5 років, борги за оплату житлово-комунальних послуг або заборгованість по виплаті аліментів, задекларовані придбання понад 50 тисяч гривень (житло, авто, земельні ділянки тощо), банківські накопичення більше 100 тисяч гривень, наявність у власності кількох житлових приміщень, придбання іноземної валюти та інші.

Зокрема, Луцюк наголошує, що у кожному випадку можуть бути виключення і всі подання розглядаються індивідуально. Про відмову потенційного одержувача повідомляють в обов’язковому порядку.

Подати документи на отримання субсидії волиняни можуть за допомогою електронних ресурсів: через вебпортал або мобільний додаток Пенсійного фонду, через портал Дія та офіційний вебсайт Мінсоцполітики. Заява подана через електронний сервіс засвідчується цифровим підписом заявника.

Також документи на отримання житлової субсидії волиняни можуть подати особисто до сервісних центрів Пенсійного фонду у своїх громадах.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *