Що робити в перші хвилини та години в разі радіаційного забруднення

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Що робити в перші хвилини та години в разі радіаційного забруднення
image
Віктор Гордійчук / 27.08.2022 / 0 Коментарів

Як потрібно вчинити, якщо ви дізналися, що сталася аварія на АЕС:

1. Якщо ви знаходитесь у приміщенні:

  • необхідно закрити всі вікна і двері, залишаючись усередині. Якщо можливо, краще спуститись у підвал. Радіоактивний матеріал осідає зовні будівель, тому краще не наближатися до стін та не виходити на дах будівлі;
  • необхідно вимкнути прилади, що примусово подають повітря з вулиці, закрити заслінки каміна;
    взуття та одяг, в якому ви були на вулиці, зняти та заховати у целофановий пакет.

2. Якщо ви знаходитесь в автомобілі, автобусі або іншому транспортному засобі:

  • автомобілі не забезпечують хорошого захисту, тому треба негайно по можливості проникнути всередину будівлі, бажано цегляної або бетонної. Перебувати всередині будь-якої будівлі безпечніше, ніж зовні;
  • перед тим, як увійти до будівлі, потрібно зняти верхній шар одягу, якщо це можливо. Усередині будівлі треба вимити ті частини тіла, що були відкриті на вулиці. Це допоможе обмежити радіаційне опромінення та запобігти поширенню радіоактивних частинок.

3. Якщо ваші близькі перебувають у школах, дитячих садках, лікарнях під час радіаційної аварійної ситуації – залишайтесь на місці! На вулицю виходити не можна, допоки рятувальні служби не скажуть, що евакуація безпечна.

4. Якщо у вас є домашні тварини, по можливості, потрібно їх взяти з собою в приміщення. Тварин також треба помити та приготувати корм мінімум на 24 години.

5. Якщо вас просять впустити когось у ваш будинок або місце притулку після радіаційної аварійної ситуації в пошуках притулку, це можна зробити, не наражаючи своє життя на небезпеку. При цьому також потрібно зняти з них верхній одяг перед входом до будівлі або притулку, а потім попросити їх вимити ті частини тіла, які були відкриті, коли вони були на вулиці.

6. У разі особливих вказівок проведіть йодну профілактику, приймаючи протягом 7 днів по одній таблетці (0,125 г) йодистого калію, а для дітей віком до 2 років – частина таблетки (0,04 г). 

Дорослі віком від 40 років мають набагато нижчий ризик розвитку раку щитовидної залози і частіше мають інші проблеми, пов’язані з цим органом, які збільшують ризик шкідливих наслідків для здоров’я від йодної профілактики, тому вона їм масово не рекомендована.

7. При тривалому перебуванні в забрудненій зоні необхідно ретельно мити руки, робити вологе прибирання приміщення, не вживати молочних продуктів від місцевих тварин, періодично полоскати рот 0,5% розчином соди, пити воду з перевірених джерел.

Також потрібно зробити запас води у герметичних ємностях, яку потрібно захистити поліетиленовою плівкою, помістити у коробки, шафи чи холодильник.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *