Скандальна голова громади на Волині обіймає ще дві посади в лікарні?

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Скандальна голова громади на Волині обіймає ще дві посади в лікарні?
image
Оля Коновалова / 01.09.2022 / 0 Коментарів

Голова Іваничівської громади Лідія Томашевська, як виявилося, ще й працює в місцевій лікарні, де обіймає одразу дві посади.

Про це стало відомо із відповіді на запит щодо отримання публічної інформації, який подала місцева активістка до керівництва медзакладу, повідомляє БУГ.

Працевлаштувалася Томашевська лікарем-методистом 16-го грудня 2020 року. А наразі працює лікарем-методистом на 0,25 ставки та лікарем-епідеміологом теж на 0,25 ставки за сумісництвом.

З інформації офіційного сайту селищної ради відомо, що працівники ради, а також голова, працюють з 8:00 год. до 17:15 год. Тож відкритим лишається питання: коли ж Томашевська встигає виконувати прямі посадові обов’язки в лікарні, ще й на двох різних посадах? До того ж зарплату в медзакладі вона отримує чималу. Наприклад, з січня по липень 2022 року вона отримала понад 66,5 тисяч гривень. Щомісячно це близько 10 тисяч гривень.

Отримана інформація обурила активістів. Вони не розуміли, як можна одночасно знаходитись в двох різних місцях, працюючи там, і там. Однак, у відповіді на інший запит було повідомлено, що в обов’язки Томашевської, як лікаря-методиста та лікаря-епідеміолога не входить ведення безпосереднього прийому пацієнтів. І це, мовляв, спрощує її роботу.

До того ж Томашевська, відповідно до інформації, поданої на запит активістки, працює в медзакладі поза основним робочим часом. Але ж у неї вільними від роботи у селищній раді лишаються лише вихідні дні та вечірній час дня. В графіку її роботи вказано, що знаходиться вона на своєму робочому місці в медзакладі з 17:30 до 19:26, коли виконує обов’язки лікаря-епідеміолога, та з 19:30 до 21:26, коли займається методичною діяльністю.

Побачивши цей графік, працівники лікарні, мабуть, дуже здивуються. Адже чимало з них в розмові з журналістами БУГу зауважили, що не бачили Томашевську вечорами в лікарні. До того ж в медзакладі зазначили, що голова селищної ради має в них свій кабінет, однак не уточнили, який конкретно. І це наводить на певні сумніви.

До слова, за посадою Лідія Томашевська є селищною головою та посадовою особою місцевого самоврядування. Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» селищний голова не може суміщати свою службову діяльність з іншою посадою, в тому числі на громадських засадах, займатися іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту) або підприємницькою діяльністю.

Хтось може сказати – це ж медична практика! Але ні. Згідно з постановою КМУ «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики» господарська діяльність з медичної практики – вид господарської діяльності у сфері охорони здоров’я, який провадиться закладами охорони здоров’я та фізичними особами – підприємцями з метою надання медичної допомоги та медичного обслуговування на підставі ліцензії.

Цікавим є й той факт, що в ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики виданої МОЗ України Іваничівській лікарні лікарської спеціальності “Епідеміологія” немає. Медзаклад направив лист до МОЗ з проханням внести зміни до цих даних. Однак документального підтвердження, що їх таки внесли до ліцензії наразі немає.

Зазначимо, що за порушення обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності статтею 172-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлено відповідальність у вигляді штрафу від 300 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян та конфіскації отриманого доходу чи винагороди.

Поцікавилась активістка і розміром зарплати голови громадиВиявилось, що Томашевська щомісячно отримує орієнтовно 24 тисячі гривні. З них майже 8 тисяч гривень – надбавка за високі досягнення в роботі.

Зауважимо, що відповідно до рішення селищної ради “Про оплату праці голови”, яке більшістю голосів підтримали депутати на сесії, Томашевська може самостійно відмовитися повністю чи частково від отримання цієї надбавки. І на думку активістів, у важкий час війни, який наразі триває в країні, вона мала б це зробити й зекономити кошти місцевого бюджету, які могли б перенаправити на розвиток громади, або ж на допомогу бійцям на передовій.

Але, Томашевська, ймовірно, вважає по-іншому. Адже від надбавок вона так і не відмовилась. Ще й отримує зарплату в лікарні, ніби-то працюючи на двох посадах.

Нагадаємо, що від початку повномасштабного вторгнення в Іваничівській громаді було два гучних скандали. Спочатку випускники на шкільному подвір’ї намалювали патріотичну картину, а дирекція ліцею звеліла її знищити.

Трохи згодом голова громади офіційно заборонила проводити благодійний ярмарок, на якому активісти хотіли зібрати кошти для Збройних сил України.

Довідка: Томашевська Лідія Михайлівна народилася у місті Коркіно Челябінської області 28 жовтня 1962 року. Очолює Іваничівську селищну раду з 1 грудня 2020 року, до цього була голова Іваничівської РДА та депутаткою Волинської обласної ради.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *