Скільки правди, маніпуляцій та брехні у висловлюваннях українських політиків

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Скільки правди, маніпуляцій та брехні у висловлюваннях українських політиків
image
Наш Інсайдер / 21.09.2021 / 0 Коментарів

Народний депутат України Ігор Палиця посів 9-те місце у рейтингу політиків-брехунів України, який щорічно укладає команда VoxCheck.

Про це йдеться на сайті «Вокс Україна».

У 2020 році, як і в 2019-му, «золоту медаль» за кількістю брехні тримає Вадим Рабінович. Дуже близько за ним ідуть Нестор Шуфрич та Олександр ДубінськийЮлія Тимошенко, хоча й наговорила набагато більше фактологічних цитат, ніж її колеги в Раді, у 2020 році опинилася в середині рейтингу. Петро Порошенко був більш ніж удвічі правдивішим за лідерку «Батьківщини», а Володимир Зеленський – ще на 60% правдивішим за Порошенка. Втім, усе одно президент сказав правду в менш ніж половині випадків. І це погіршення у порівнянні з 2019 роком, коли 53% висловлювань президента були правдивими.

Лідер партії «За майбутнє» Ігор Палиця, обраний у 2019 році нардепом від Луцька, у 2020 році видав 18 тверджень, які перевірили спеціалісти. Правди у них виявилося лише 16,7 відсотка, маніпуляції – 38,9 відсотка, а 44,4 відсотка – відверта брехня.

Довідково. VoxCheck — це факт-чек проєкт VoxUkraine, започаткований в січні 2016 року. Протягом цього періоду він опублікував 81 фактчек-статтю, перевірив більш ніж 1000 цитат від 70 українських політиків.

Проєкт концентрується на перевірці високопосадовців та опозиційних політиків. Перевірки відбуваються за принципом рецензування. Спочатку аналітики та волонтери моніторять всі виступи, заяви та дописи політиків і вибирають з них висловлювання, які можна перевірити. Потім вони, користуючись відкритими джерелами, аналізують їх та пишуть перевірку. Члени редакційної колегії вичитують перевірки та залишають свої зауваження, після чого аналітики враховують ці зауваження та пишуть остаточну перевірку.

У грудні 2017 року VoxUkraine разом з журналом «Новое время» випустили хіт-парад політичних брехунів. Фактчекери проаналізували цитати топ-20 українських політиків та склали рейтинг тих, хто найчастіше каже неправду. Лідерами з неправдивості виявились Юлія Тимошенко, Вадим Рабінович та Юрій Бойко.

На початку березня 2019 року проєкт з перевірки висловлювань українських політиків трансформування у базу даних заяв українських політиків «Антологія брехні», який на цей час налічував 1952 твердження українських політиків та перевірки до них. База даних постійно поповнюється.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *