Скільки контрабанди виявила Волинська митниця у 2023-му

image
Назар Тарадюк / 12.10.2023 / 0 Коментарів

Волинська митниця за 9 місяців 2023 року скерувала до правоохоронців 228 повідомлень про виявлені правопорушення, що містили ознаки злочинів.

Про це інформують на сторінці митниці.

Зауважують, що це - майже утричі більше, ніж в аналогічному періоді 2022 року.

Кримінальний кодекс України містить визначення контрабанди як переміщення через кордон поза контролем або з приховуванням від контролю культурних цінностей, отруйних, сильнодіючих, вибухових речовин, радіоактивних матеріалів, зброї або боєприпасів, частин вогнепальної нарізної зброї, а також спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, необроблених лісоматеріалів або пиломатеріалів цінних та рідкісних порід дерев. Такі правопорушення визнані суспільно небезпечними, а боротьба з ними є компетенцією правоохоронних органів.

За даними митниці, виявили 51 факт незаконного переміщення через митний кордон України наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів чи прекурсорів. У попередній кваліфікації порушень домінує переважно ст. 309 Кримінального кодексу (незаконне перевезення без мети збуту).

З незаконного обігу митники вилучили 0,6 кг наркотичних засобів, майже 2 тисячі пігулок та понад 17 кг психотропів. Також митники виявили та припинили 16 спроб незаконного переміщення зброї та бойових патронів. У попередній кваліфікації таких порушень домінує ст. 263 Кримінального кодексу (поводження зі зброєю без передбаченого законом дозволу). У 6-ти випадках повідомлень йшлося саме про злочини контрабанди, відповідальність за які передбачена у ст. 201 Кримінального кодексу. За цими напрямками роботи статистика виявлень залишається співмірною з показниками минулого року.

Стрімкий ріст кількості повідомлень до правоохоронців пов'язаний із виявленням митниками ознак злочинів, передбачених у ст. 201-2 Кримінального кодексу (незаконне використання гуманітарної допомоги з метою отримання прибутку). За 9 місяців 2023 року надіслали 144 таких повідомлення (проти 2 випадків, виявлених у 2022 році).

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *