Скільки Волинь витратила грошей на ЗСУ в 2024 році

image
Назар Тарадюк / 25.07.2024 / 0 Коментарів

На Волині під час чергового засідання проаналізували основні показники виконання місцевих бюджетів за перше півріччя 2024 року та пріоритети спрямування цих коштів.

Про це інформує голова Волинської ОВА Юрій Погуляйко.

Як доповів директор департаменту фінансів Волинської ОДА Ігор Никитюк, надходження зведеного бюджету області за перше півріччя 2024 року склали 8,4 млрд грн, дві третини яких – це власні доходи.

Він зазначив, що власні доходи місцевих бюджетів у звітному періоді склали 5,3 млрд грн.

«Понад план надійшло більше 200 млн грн. У порівняні з відповідним періодом минулого року доходи зросли на 894,8 мільйона, або на 24,5 %. Ріст забезпечений в основному за рахунок надходження податку на доходи фізичних осіб, а саме за рахунок збільшення надходжень від єдиного податку. 

Якщо говорити про власні надходження обласного бюджету, то у звітному періоді вони склали 682,9 млн грн. Планові показники виконані на 100,7 відсотка, понад план надійшло 5,1 млн грн», - зазначив Никитюк.

За його словами, за підсумками першого півріччя 2024 року за власною дохідною базою забезпечили виконання усіх районних бюджетів та 50 бюджетів територіальних громад. Не забезпечили виконання у Доросинівській, Олицькій, Ратнівській, Любомльській громадах у зв’язку з тим, що припинили діяльність деякі підприємства та несвоєчасні розрахунки по ПДФО із податку за оренду паїв.

Никитюк додав, що також в повному обсязі забезпечили нарахування з державного бюджету субвенцій і дотацій. В цілому за 6 місяців область отримала з державного бюджету 2,9 млрд грн дотацій і субвенцій.

«Так, за рахунок отриманих власних надходжень та трансфертів з державного бюджету видатки проведені в сумі 8,2 мільярда гривень. Майже 2/3 усіх витрат, а саме 5,3 млрд грн, становлять виплати заробітних плат, комунальних послуг та за енергоносії», - додав Никитюк.

Як наголосив головний фінансист області, саме ці напрямки витрат мають бути пріоритетними при розподілі додаткового фінансового ресурсу, такого як перевиконання доходів і вільних залишків. Загалом на Волині із перевиконання та вільних залишків на заробітну плату і енергоносії спрямували більше як 600 млн грн.

Водночас, ще одним із пріоритетів використання ресурсів місцевих бюджетів є підтримка сил безпеки та оборони України та інші витрати, пов’язані із збройною агресією росії.

За оперативними даними у першому півріччі на зазначену мету витратили майже 1 мільярд гривень із цих бюджетів. Майже 400 млн грн – на заходи та роботи з мобілізації й територіальної оборони. Понад 300 млн грн витратили на потреби військових частин та правоохоронних органів через передачу цільової субвенції з місцевих бюджетів державному бюджету. 70 млн грн на підтримку населення та внутрішньо переміщених осіб. І більше 30-ти млн грн – на облаштування укриттів, закупівлю генераторів та пального до них.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *