Словаччина може передати Україні свої винищувачі

image
Оля Коновалова / 14.08.2022 / 0 Коментарів

Словаччина може передати Україні свої винищувачі МіГ-29, які планує списати наприкінці серпня. За це Словаччина розраховує отримати гроші від Європейського Союзу або військову техніку від НАТО.

Про таке заявив міністр оборони Словаччини Ярослав Надь.

Зазначається, що з початку російського вторгнення в Україну Словаччина має проблеми з ремонтом цих винищувачів, оскільки МіГ-29 — російського виробництва.

Тому літаки мають списати вже наприкінці серпня і зараз шукають варіант «монетизувати» їх. У Міноборони Словаччини оцінюють вартість такого 30-річного винищувача в 300 мільйонів євро.

«Наш інтерес полягає в тому, щоб ці літаки відправилися в Україну. Тому також можливий сценарій, коли Словаччина надасть Україні літаки та отримає від іншої країни відповідну вартість, необхідну їй для оборони», — сказала речниця Міноборони Словаччини Мартіна Коваль Какащикова.

Що передувало?

На початку липня прем'єр-міністр Словаччини Едуард Геґер вказав, що його країна може передати Україні винищувачі МіГ-29. Радянські літаки мають замінити американськими винищувачами F-16, але вони прибудуть у країну не раніше 2024 року.

Тому Словаччина звернулася до Чехії і Польщі з проханням патрулювати її небо до кінця 2023 року. Обидві країни погодилися і почнуть це робити у вересні.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *