Стрілянина у школі в Казані. Хронологія подій. ВІДЕО

image
Оля Коновалова / 11.05.2021 / 0 Коментарів

Вранці 11 травня у місті Казань (Росія) в школі сталася стрілянина. В результаті – постраждала 21 людина. Шестеро з них перебувають у тяжкому стані. Загинули 10 осіб.

Питання безпеки у школах гостро стоїть і в Україні.

Багаторічний начальник управління освіти Луцька, а нині директор школи №15 Олег Гребенюк каже, що у навчальних закладах міста є лише чергові вахтери, охорони на жаль немає.

«Свого часу піднімалось це питання, у тому числі про встановлення тривожної кнопки для того, щоб викликати воєнізовану охорону. Але поки що це питання «зависло», адже має бути бюджетне фінансування і за батьківські кошти це дуже дорого. Колись у 2000 роках навіть у нашій школі №15 декілька років була охорона – наймали по договору людину, яка виконувала охоронні функції. Але знаєте, що з батьківськими коштами дуже складно і такої розкоші ми покищо дозволити собі не можемо», - розповідає Олег Гребенюк.

«За нами закріплена ювенальна превенція, за кожною школою є офіцер і по першому дзвінку він до нас приходить. Нам у 15 школі з цим навіть дещо легше, бо наш випускник тепер офіцер поліції. Коли є потреба – він обов'язково приходить», - каже Олег Гребенюк.

До слова, у Казані саме вахтерка запобігла великій кількості жертв.  

За даними ЗМІ колишній випускник гімназії №175 19-річний Ільназ Галявієв прийшов до навчального закладу, коли у школярів був другий урок. Хронологію подій на своїй сторінці у LiveJournal відновив Ілля Варламов.

Як повідомляють у місцевих телеграм-каналах, вахтерка не впустила молодика та закрила двері, однак він вистрелив у скло і зайшов у приміщення. Жінка натиснула тривожну кнопку.

Директор школи ще встигла повідомити по вахтовій рації, щоб школярі залишалися у класах і нікому не відкривали двері. Лише один клас не встиг закрити двері і саме у ньому пролунали фатальні постріли.

Деякі учні почали вистрибувати з вікон третього та четвертого поверху.

Як пишуть деякі видання з посиланням на екстрені служби, після стрілянини в школі стався вибух.

Також є інформація, що затриманий підліток заявив, що заклав бомбу за адресою своєї прописки.

Згодом його батько Ринат Нурхаматович прокоментував, що в квартирі, ймовірно, таки пролунав вибух. Чоловік не знає, чи жива його дружина.

Після затримання стрілка правоохоронці ще проводили евакуацію тих школярів, які досі залишалися у приміщенні.

Що відомо про загиблих і поранених

Глава республіки Татарстан Рустам Мінніханов повідомив, що серед загиблих семеро учнів восьмого класу – четверо юнаків і три дівчинки.

«Вони загинули тут, на третьому поверсі. Інших посібників поки не визначили, проводиться слідство, всі сили розгорнуті», – заявив Рустам Мінніханов.

Постраждалим школярам першу допомогу надавали просто на вулиці. На місці події працювали близько 20 бригад «швидкої».

Загалом в результаті стрілянини постраждала 21 людина. Шестеро з них перебувають у тяжкому стані. Більшість отримали поранення голови і живота. Однак троє поранених через кілька годин померли. Кількість загиблих збільшилася до 10 осіб.

постраждалі

Що відомо про стрілка Ільназа Галявієва

Ільназ Галявієв – 19-річний юнак, який раніше навчався в гімназії. Відомо, що молодий чоловік навчався на четвертому курсі коледжу, але 26 квітня його відрахували через академічну заборгованость.

Уже 28-го він придбав і зареєстрував гладкоствольну рушницю Hatsan Escort PS, з якої й стріляв у дітей в школі. Цікаво, що саме з такою рушницею Владислав Росляков влаштував теракт у школі в Керчі.

Окрім того, Ільназ Галявієв зареєстрував Telegram-канал, в якому писав, що він «готовий вбивати біосміття».

стрілок

стрілок

До школи Галявієв спокійно йшов зі зброєю вулицею і навіть махав нею перехожим.

У мерії Казані повідомили, що вхід у навчальні заклади міста обмежили, а другі зміни скасували. В будинку, де проживає затриманий підліток, вибуху не зареєстрували.

12 травня у Казані оголосили Днем жалоби.

Нагадаємо, восени 2018 року 18-річний учень коледжу в окупованому Криму Владислав Росляков влаштував вибух і відкрив стрілянину з рушниці у політеху, після чого наклав на себе руки. Жертвами трагедії стала 21 людина, включаючи стрільця.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *