Тарифи на світло й газ можуть підвищити

image
Назар Тарадюк / 02.03.2023 / 0 Коментарів

Внаслідок російських ракетних атак, українські енергомережі сильно пошкоджені та зруйновані.

Про це пише Obozrevatel

Все це необхідно відновлювати, а для ремонтних робіт та заміни обладнання потрібні мільярди доларів. Відповідно, для цього потрібно підвищувати тарифи, які були "заморожені" від початку повномасштабного вторгнення.

За словами експерта із ЖКП Олега Попенка, зважаючи на риторику, навесні підвищать не лише тарифи на електроенергію, а й на газ. На його думку, орієнтир для газу – це 12 – 14 гривень за кубометр, а для електроенергії – 2,5 – 3,5 гривні за кіловат-годину.

Нагадуємо, що теперішній тариф на газ від "Нафтогаз Україна" становить 7,96 гривні за кубометр. Він зафіксований на цілий рік, з 1 травня 2022 року по 1 травня 2023 року включно. Водночас за світло українці платять 1,44 гривні за кіловат-годину – якщо спожитий обсяг до 250 кіловатів, а 1,68 гривні – якщо понад 250 кіловатів. Розмови про підвищення тарифів у Кабміні є, але прийняття рішень щодо цього поки немає. Швидше за все, що питання в тому, коли саме підвищувати тарифи: після перемоги, чи під час війни.

"За моїми відчуттями, щонайменше до кінця літа ніхто не переглядатиме тарифи. Якби зараз була ринкова ціна, кіловат-година коштувала б понад 3 гривні", – розповів Obozrevatel співрозмовник в уряді.

Якщо тариф на світло буде приблизно до 3 гривень за кіловат-годину, то населенню доведеться платити:

  • у разі споживання 200 кіловат-годину на місяць – за чинним тарифом зараз 288 гривень, а за ринковим – 600 гривень.
  • Щодо газу, то тут за чинним тарифом українці платити у разі споживання 150 кубометрів газу на місяць 1 194 гривень, а за ринковим будуть вже 1 950 гривень.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *