У Британії оголосили про відправлення Україні далекобійних ракет

  • Головна
  • НОВИНИ
  • У Британії оголосили про відправлення Україні далекобійних ракет
image
Назар Тарадюк / 11.05.2023 / 0 Коментарів

Велика Британія надала Україні крилаті ракети великої дальності Storm Shadow.

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес підтвердив цю інформацію, - повідомляє hromadske з посиланням на Sky News та BBC.

Воллес сказав, що ракети «дозволять Україні відкинути російські сили з української суверенної території». Кількість ракет та терміни постачання не уточнюються.

Раніше про те, що Лондон уже поставив Києву ракети Storm Shadows повідомило CNN із посиланням на джерела. Західний чиновник заявив, що Україна запевнила Велику Британію, що ці ракети будуть використовувати лише в межах суверенної території України, а не для ударів по території росії.

Прем'єр-міністр Ріші Сунак ще у лютому заявляв, що Велика Британія стане першою, яка надасть Україні далекобійну зброю. «Злиті» секретні документи Пентагону також свідчили, що Лондон мав намір надіслати Україні невизначену кількість ракет Storm Shadow разом із британським персоналом для допомоги в націлюванні.

Що відомо про Storm Shadow?

Це крилата ракета класу «повітря — земля», яку спільно розробили Велика Британія та Франція. Дальність польоту ракети понад 250 кілометрів, а висота — 30–40 метрів. Залежно від модифікації характеристики можуть відрізнятися.

Ракети, які постачає Велика Британія, можна встановлювати літаки, зокрема на українські літаки радянського виробництва. Французькі ракети можна було б запускати з кораблів та підводних човнів. Раніше Storm Shadow використовували у Перській затоці, Іраку та Лівії.

Україна неодноразово закликала союзників надати їй ракети великої дальності, проте, наприклад, у США побоюються, що Київ буде завдавати ударів по території росії, що може призвести до більшого загострення конфлікту.

Тож Вашингтон відмовляється передати ракети ATACMS, які можуть вражати цілі до 300 км. Їх можна встановлювати на установки M270 MLRS (дві ракети) або HIMARS (одна ракета), які вже має Україна. Досі Україні для систем HIMARS передавали високоточні реактивні снаряди GMLRS із дальністю ураження до 80 км.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *