У Чехії на модернізований танк для України зібрали понад €1 млн

  • Головна
  • НОВИНИ
  • У Чехії на модернізований танк для України зібрали понад €1 млн
image
Оля Коновалова / 03.10.2022 / 0 Коментарів

У Чехії протягом вересня зібрали кошти на закупівлю модернізованого танка T-72 для ЗСУ, він скоро вирушить в Україну.

Про це в понеділок, 3 жовтня, інформує чеське видання IDNES.

Збір коштів почали на початку минулого місяця в рамках ініціативи “Подарунок для путіна”, поставивши за ціль 30 млн чеських крон (близько 1,2 млн євро).

За словами організаторів, це перший прецедент, коли в межах низової ініціативи у країнах Європи зібрали кошти на танк.

На зібрану суму купують модернізований Т-72 – з оновленими гусеницями, динамічним захистом та новішими системами наведення. Перед початком збору організатори консультувалися з українською стороною, а транспортуванням танка займеться міноборони Чехії.

“Танк назвали “Томашем”, на честь першого президента Чехословаччини Томаша Масарика", – розповів співорганізатор проєкту Мартін Ондрачек.

 

Наступним кроком кампанії організатори, після консультації з українською стороною, обрали закупівлю боєприпасів для танків, ракетних систем і гаубиць, які є на озброєнні у ЗСУ – оскільки це одна з найгостріших потреб української армії в умовах боїв такої інтенсивності.

Довідково:

Ініціатива “Подарунок для Путіна” існує з травня, її заснував підприємець Далібор Дедек у співпраці з міноборони Чехії. Організатори забезпечують кампанію збору коштів, а Міноборони купує на них різноманітну військову допомогу для України у чеського оборонпрому, відповідно до актуальних потреб української армії. На спецрахунок посольства України у Празі за цей час чехи перерахували понад 213 млн крон.

Нагадаємо, Чехія передала Чехія Україні два розвідувальні безпілотники Bivoj власного виробництв.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *