У Луцьку підтопило підвал новобудови: як отримати компенсацію від комунальників. ВІДЕО

  • Головна
  • НОВИНИ
  • У Луцьку підтопило підвал новобудови: як отримати компенсацію від комунальників. ВІДЕО
image
Назар Тарадюк / 23.12.2022 / 0 Коментарів

У луцькому житловому комплексі «Затишний двір», що на вулиці Даньшина, 14в, затопило підвал. Голова об’єднання співвласників багатоквартирного будинку переконаний, що винні комунальники. Ті – відхрещуються. 

Що робити в такій ситуації – з’ясовував Центр журналістських розслідувань «Сила правди».

Кілька днів тому працівники «Луцькводоканалу» розпочали ремонтувати водомагістраль на вулиці Даньшина, поблизу житлового комплексу «Затишний двір». Воду під час ремонту відкачували, але незабаром в мікрорайоні вимкнули електроенергію і помпи працювати перестали.

«Помітили, що від відділу продажів, з-під бруківки витікає вода. Звернулися в водоканал, вони не відреагували. А вже на ранок водоканал із забудовником розпочали ремонтні роботи. Станом на 21 грудня підвал вже був затоплений. Вони розрили, воду перекрили, вода зійшла. Потім на ніч вони запустили воду. Тут дві котельні і на них постачається вода. В шостій годині ранку пропало світло і КНСка не викачувала воду. Ну, і, відповідно, знов, повні підвали води. В людей пошкоджене майно», – розповідає голова ОСББ «Меридіан-14» Олександр Склянчук.

Тим часом в «Луцькводоканалі» свою вину не визнають.

«Зверталися в водоканал, там кажуть: це не наша труба. Спочатку сказали, що це труба забудовника. Я їм кажу, що це не може бути забудовника, бо це навіть не прибудинкова територія. Вона на окраїні дороги в землі», – продовжує Олександр Склянчук.

Заступник директора КП «Луцькводоканал» Володимир Чупун в коментарі «Силі правди» все ж підтвердив, що труба – їхня. І що вони вже відремонтували її, замінивши 22 метри.

«Поблизу будинку на магістральній мережі стався порив водопроводу. Мешканцям до балансоутримувача потрібно звернутися, що в нього несправно у будинку, що такий випадок стався. З нашої сторони, ми не качали в підвал, ні за підвал. Вода витікала на проїжджу частину в зливовий трак. Який відповідно йде тут на насосну станцію. Сьогодні – дощ. І їх знову буде топити, якщо вони заходи не зроблять», – зазначив заступник директора КП «Луцькводоканал» Володимир Чупун.

Проте, голова ОСББ заперечує, що затопило від опадів.

– Це перший такий випадок, чи вас постійно підтоплює, коли зима, дощі, паводки? 
– Раніше не підтоплювало взагалі, – відповідає Олександр Склянчук.

В такій ситуації юристи радять не зволікати. Акт про пошкодження майна треба складати одразу.

«В першу чергу людям потрібно зафіксувати сам факт затоплення. Створити відповідну комісію, яка складе акт, який має відповідати вимогам чинного законодавства», – розповідає адвокат Олег Огородник.

До цієї комісії мають увійти: представники балансоутримувача і відповідальної сторони, мешканці, свідки. В акті, який складе ця комісія, мають бути вказані члени комісії, дата і, головне, – попередня причина затоплення, з чиєї вини це сталося. Цим документом встановлюється лише факт затоплення.

Якщо сторона-винуватець не погодиться відшкодовувати збитки (як у цьому випадку, – авт), для суду треба ще один документ – оцінку збитків. Його можна замовити в спеціальних структур – бюро експертиз. Вони мають ліцензії на таку діяльність і саме вони визначають суму збитків та моральну шкоду.

Вже з цими документами постраждала сторона може звернутися до суду. А там відповідач (в цьому випадку КП «Луцькводоканал», – авт.) має довести свою невинуватість.

«І тоді вже через суд. Якщо всі документи правильно складені та подані, то є високі шанси на успіх», – радить Олег Огородник.

Нагадаємо, у Луцьку мешканці будинку на вулиці Декабристів, 25А скаржилися на роботу комунальників - ті розкопали труби та покинули їх.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *