У Луцьку приміщення колишньої книгарні «Освіта» виставили на аукціон

  • Головна
  • НОВИНИ
  • У Луцьку приміщення колишньої книгарні «Освіта» виставили на аукціон
image
Оля Коновалова / 03.11.2021 / 0 Коментарів

Історія намагань продати приміщення книгарні в центрі Луцька налічує уже кілька років.

Про це повідомляє газета «День».

Ще 2018 року тодішній голова Волинської обласної ради Ігор Палиця заявляв, що зазначене приміщення менше, ніж за 15 мільйонів, і не продаватимуть. Нині ж воно виставлене на аукціон, і стартова ціна лоту — 5,567 мільйона гривень. Аукціон з продажу запланований на 23 листопада. Дасться знати, як кажуть на Волині, чи вторгують за нього 15 мільйонів, бо і Палиця вже давно не голова облради, і сусіднє з «Освітою» приміщення книгарні академічної літератури «Планета» вже продане і тут відкрили кав’ярню (хоч в околицях ще є кілька кав’ярень). Як ідеться в повідомлені про аукціон: «Приміщення розміщене в кутовій частині чотириповерхового житлового будинку з фасадним виходом на центральний проспект міста, загальна площа — 174,4 кв. м».

Що ж, останню державну книгарню в Луцьку так і не відстояли. Ми не у Франції, де, як довідалася нещодавно, книжки визнані предметами першої необхідності й на період локдаунів бібліотеки та книгарні не закривають. «Освіту» прагнули продати давно й цілеспрямовано. Висували найрізноманітніші аргументи — був навіть такий, що книгарню переведуть до іншого району міста, приміщення продадуть, а за отримані кошти куплять житло для атовців… Що, звісно, виглядало смішно, бо скільки там того житла можна було б придбати, а приміщення в центрі міста, де понад 60 років була книгарня, втратили б назавжди для культурного закладу. Але й на цьому спекулювали. «Освіту» хотіли закрити ще при Кучмі, тоді один із покупців навіть прикував себе до дверей крамниці на знак протесту проти варіанта виселення книгарні. Громадськість збирала підписи, писала протести. Підписи збирали й тепер, але знову ж: а толку від того?

Цей книжковий магазин завжди був успішним підприємством, входив свого часу в десятку кращих книготорговельних закладів України, сплачував податки. Останнім часом він переживав скрутні часи з різних причин, але вже був підприємець, котрий пропонував відкрити в одній частині книжкової крамниці кав’ярню (подібні приклади є в Європі), щоб таким чином підтримувати продаж книжок. Але сталося так, як сталося.

Хто стане власником цього омріяного для багатьох приміщення і що тут облаштує, побачимо незабаром. А проте — це точно не буде книгарня, бібліотека чи щось подібне.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *