У Луцьку винахідники «Щедриком» діагностують роботу верстата. ВІДЕО

  • Головна
  • НОВИНИ
  • У Луцьку винахідники «Щедриком» діагностують роботу верстата. ВІДЕО
image
Назар Тарадюк / 29.01.2023 / 0 Коментарів

Луцька школярка Аліна Сичук та її батько, який працює викладачем в Малій академії наук, використовують для діагностики фрезерного верстата музику

Суспільному винахідники розповіли: поки грає музика – можна виявити недоліки у роботі верстата. Одна з мелодій для перевірки – "Щедрик".

"Ми звикли, що верстат має звучати рівненько, без додаткових звуків, хрипів. Коли ми увімкнули Щедрик, ми чуємо мелодію, але ми почули хрип, трішечки. Це якраз неполадка і треба подивитися і знайти її", – говорить школярка.

Зі слів Віктора Сичука, за роки експлуатації функції верстата змінилися, застаріли. Через це його потрібно діагностувати. Вирішили робити це музикою. Власний винахід ще випробовують.

"Наша програма – це по суті рухи верстата при яких він видає звуки. Різні рухи, різні звуки", – додає Віктор Сичук.

Батько та донька кажуть: важливо аби людина, яка слухає мелодію верстата, мала музичний слух. Це сприятиме правильній діагностиці у роботі установки.

Мелодію на верстаті винахідники вмикають майже щодня. Кажуть: якщо мелодія грає чисто – прилад справний. Зі слів винахідників, розроблена ними програма підходить і до інших верстатів з числовим програмним управлінням.

Нагадаємо, композитор з Волині розповів про репресії, заслання та творчість.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *