У Луцьку стартував проект протезування воїнів SpectrunHelp: що відомо

  • Головна
  • НОВИНИ
  • У Луцьку стартував проект протезування воїнів SpectrunHelp: що відомо
image
Наш Інсайдер / 10.01.2024 / 0 Коментарів

У Луцьку на платформі благодійної організації SpectrumHelp за підтримки Волинської обласної військової адміністрації відбулась зустріч з представниками Організації Фонду допомоги Україні зі Сполучених штатів Америки.

Фундаторка Поліна Бурякова та ветеран і співзасновник Раймонд Локі прибули до Луцька, аби поділитись досвідом у сфері протезування. 9 січня під час зустрічі в управлінні охорони здоров'я Волинської ОВА вони розповіли про те, як можуть допомогти українським медикам лікувати та реабілітувати наших захисників і захисниць з ампутаціями.

Так, у команді фонду є Том Маккорі, який входить у п’ятірку кращих протезистів Америки та фізіотерапіст Станіслав Козін. Вже понад 10 років вони працюють в тандемі і в прямому значені слова – ставлять на ноги людей з ампутаціями. Нині вони приїхали в Україну і зокрема до Луцька, аби знайти тих, кому передати свої кращі практикита допомогти з протезуванням військовослужбовців і цивільних, які отримали важкі травми внаслідок бойових дій росії на території нашої країни.

Том Маккорі тільки робить протези та культеприймачі, а й в подальшому здійснює супровід поранених і по 10 років обслуговує їх. В свою чергу Станіслав Козін розповідає, що в Америці протезування і фізіотерапія з адаптацією хворого до нової штучної кінцівки, підбір і пристосування усіх комплектуючих – нерозривно зв’язані в єдиний процес.

Начальник обласного управління охорони здоров’я Юрій Легкодух, якого зацікавив досвід закордонних експертів з протезування. Щоправда, він відразу наголосив, що існує велика відмінність цих систем, адже в Україні поранений з ампутацією може отримати безкоштовний протез за програмою соцзахисту, а лікування та реабілітація відбувається в рамках пакету послуг Національної служби здоров’я.

 

Також участь в заході взяв волонтер Сергій Тимчук, який наголосив на тому, що наша влада має активніше працювати над тим, щоб допомогти чим швидше ветеранам повернутися до цивільного життя, зокрема, й в частині медичної допомоги, лікування, реабілітації.

"На жаль, навіть зараз ветерани мають пройти три кола пекла, щоб оформити всі необіхдні папери. А якщо військовий має важке поранення то для це майже нереально зробити. Люди мусять місяцями писати заяви, щоб отримати статус УБД або виплати, які передбачені законодавством. Досить владі налаштовувати людей проти себе", - сказав Тимчук.

 

В "Асоціації перевізників та імпортерів транспортних засобів", до яких завітали гості з Америки, відзначили, що докладуть максимум зусиль і сприятимуть тому, аби у Луцьку якнайшвидше з’явилась змога протезуватись на місці.


 

 

В свою чергу адвокатка та представниця громадської організації Є-Жінка Яна Кінах, яка з початку повномасштабного вторгнення допомагає пораненим військовим з юридичним оформленням усіх документів для виїзду на лікування за кордон, каже що в українському законодавстві є певні прогалини і зараз необхідно переймати досвід з інших країн, світові практики і протоколи.

Одразу ж після цього, гостей запросили оглянути Медичний центр реабілітації учасників бойових дій. Тут приймають на реабілітацію як військових, так і цивільних, у тому ж числі з ампутаціями кінцівок різних ступенів важкості. Однак питання з протезуванням тут досі відкрите, адже кількість таких пацієнтів - тільки збільшується.

Медикиня Олена Черкавська розповіла, що спеціалісти центру реабілітації проходять навчання в Італії та Ізраїлі, підписаний меморандум про навчання і співпрацю з «СуперХюменс», і тут будудть дуже раді, якщо кращі американські протезисти не просто допоможуть з протезуванням хворих, а навчать персонал новим методикам і світовим стандартам, аби з’явилась змога заміняти втрачену кінцівку якісними функціональними протезами синхронно з проходженням реабілітації та пристосування пораненого військового до нових умов.

Тож після того, як американські спеціалісти з протезування оглянули кількох пацієнтів з важкими ампутаціями, обговорили лікування, процес реабілітації, формування культі та адаптації до нового протезу, учасники зустрічі дійшли спільного висновку про створення робочої групи яка в майбутньому запустить центр протезування та реабілітаціїSpectrumHelp.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *