У Луцьку судили мешканку Мелітополя за співпрацю з окупантами

  • Головна
  • НОВИНИ
  • У Луцьку судили мешканку Мелітополя за співпрацю з окупантами
image
Назар Тарадюк / 12.04.2024 / 0 Коментарів

У Луцьку за колабораційну діяльність судили мешканку Мелітополя Донець Ірину Федорівну.

Про це відомо з вироку Луцького міськрайонного суду.

Не пізніше 22 грудня 2022 року жінка добровільно обійняла посаду начальника «Мелітопольського міського управління соціального захисту Міністерства праці і соціальної політики» в складі окупаційної адміністрації держави-агресора «Адміністрації Запорізької області».

Тобто вона обійняла посаду у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території.

У такий спосіб обвинувачена реалізовувала на окупованій території незаконну державну політику росії з питань соціального захисту населення, внутрішньо переміщених осіб, а також «виконувала інші функціональні обов`язки для подальшого встановлення окупаційної влади, штучного створення у місцевих мешканців хибних уявлень про благі наміри окупаційних військ та незворотного і стабільного існування на теренах Запорізької області влади рф та ідей «російського світу».

Тому жінку й звинувачують у колабораційній діяльності.

Судовий розгляд здійснювався за відсутності обвинуваченої, яка показань суду не надавала, будь-яких клопотань від останньої на адресу суду також не надходило.

У режимі відеоконференції свідок розповів суду, що знайомий із обвинуваченою. Він був її заступником до моменту окупації.

За його словами, після окупації остання зайняла позицію співпраці із окупантами, на нарадах доводила підлеглим обставини зустрічей. Після того, як він та деякі інші працівники відмовилися співпрацювати із окупаційною владою, їх на наради не запрошували. За вказівками обвинуваченої їх не допускали до керівних осіб окупаційної влади. Згодом жінка зайняла посаду начальника «Мелітопольського міського управління соціального захисту Міністерства праці і соціальної політики» в складі окупаційної адміністрації держави-агресора «Адміністрації Запорізької області». Декілька разів він бачив світлини і відео, де представляли, що вона обійняла вказану посаду.

«Не бачив, щоб до останньої був застосований примус, вона погодилася добровільно обійняти посаду і підшукувала собі працівників. До окупації обвинувачена була більш-менш патріотично налаштована, однак після окупації її позиція поступово змінювалася», - розповів свідок.

Йому відомо, що її донька з онуком виїхали до Європи, чому вона не виїхала з ними, йому невідомо, хоча мала можливість залишити окуповану територію.

Окрім свідчень свідків, оглянули Telegram-канали, в яких підтверджується колабораційна діяльність обвинуваченої.

Отож, суд визнав обвинувачену винною та позбавив волі на 5 років з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування, органах державного управління та контролю, підприємствах та організаціях державної чи комунальної власності на 15 років.

Також суд конфіскував майно обвинуваченої.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *