У Луцьку судили «прокурорку» «ЛНР»: що відомо

image
Назар Тарадюк / 19.06.2023 / 0 Коментарів

У Луцьку судили жінку, яка в квітні 2022 року під час окупації Щастинської територіальної громади (Луганщина) обійняла посаду в незаконно створеному органі - прокуратурі «ЛНР».

Про це йдеться у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Відомо, що жінка добровільно погодилася на пропозицію загарбників зайняти адміністративну посаду в «прокуратурі Станично-Луганського району ЛНР» і стала «помощником прокурора прокуратури Станично-Луганского района «ЛНР».

Як зазначають у справі, свідок цього надав письмові докази (в тому числі фото, відеоматеріали), що підтверджують винуватість «прокурорки».

Відтак, прокурор відділу Волинської обласної прокуратури просив суд визнати її  винною та призначити покарання у виді позбавлення волі на строк 14 років 6 місяців, з позбавленням права обіймати посади в правоохоронних та судових органах на строк 15 років, з конфіскацією усього належного на праві приватної власності майна.

Варто зауважити, що судовий розгляд у межах цього кримінального провадження здійснювався за відсутності обвинуваченої (in absentia), яка показань суду не надавала та будь-яких клопотань від неї також не надходило. Хоча повістки про виклик на судові засідання їй надсилали.

Адвокатка обвинуваченої зазначила, що через відсутність «прокурорки» неможливо встановити чи вчинені її дії умисно, у стані крайньої необхідності, під впливом фізичного або психологічного примусу.

Але допитана в судовому засіданні свідок дала суду показання, що працює на посаді прокурора Станично-Луганського відділу Щастинської окружної прокуратури Луганської області з 15.03.2021, а в органах прокуратури з січня 2017. У зв`язку із збройною агресією рф переїхала до м. Києва. Під час моніторингу соціальних мереж побачила відеозапис, що в ЛНР створили органи прокуратури та новопризначених осіб на посади привели до присяги. А серед них свідок впізнала обвинувачену - місцеву жительку, з якою вона була особисто знайома і яка у 2014 році працювала в поліції. У сюжеті показали спочатку загальний план (виконання гімну лнр на фоні прапору лнр та рф), а потім «прокурорка» особисто проголошувала текст присяги.

Окрім цього, наприклад, 20 травня 2022 о 14.30 год. опублікували допис: «Работниками прокуратуры Станично-Луганского района ЛНР оказана гуманитарная помощь детям-переселенцам из зоны боевых действий, которые обучаются в ГОУ ЛНР «Станично-Луганский учебно-воспитательный комплекс с.Валуйское» и ГОУ ЛНР. До публікації прикріплено два фотознімки, на яких зображено дітей та дорослих осіб, серед яких особа, схожа на обвинувачену.

Отож, мешканку Луганщини суд визнав винною за ч.7 ст. 111-1 КК України і призначив 14 років позбавлення волі.

Строк відбуття покарання обвинуваченій рахуватимуть з моменту її фактичного затримання.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *