У Луцьку за корупцію судять ексдиректора облавтодору

image
Назар Тарадюк / 08.07.2024 / 0 Коментарів

Виконувача обов’язків директора дочірнього підприємства «Волинський облавтодор» Миколу Андросюка затримали ще 24 січня 2024 року за отримання хабарів за надання в оренду приміщень підприємства.

Нещодавно його почали судити. Про це йдеться в ухвалі Луцького міськрайонного суду Волинської області, - пише «Сила правди».

За даними слідства, Микола Андросюк брав гроші з підприємців за надання в оренду приміщень облавтодору по заниженій вартості. Підприємці повинні були щомісяця надавати йому визначену суму хабарів.

«24 січня фігуранта затримали під час отримання чергового «траншу» у порядку ст. 208 Кримінального кодексу України. Раніше було задокументовано декілька фактів отримання посадовцем неправомірної вигоди», – йшлося у повідомленні Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України.

У день затримання 24 січня, згідно ухвали суду, особисто у Андросюка вилучили 20 тисяч гривень купюрами по 500 гривень. Як стверджувало слідство, це були кошти неправомірної вигоди. В його службовому кабінеті знайшли ще 500 гривень, які посадовець нібито отримував як хабар у грудні 2023-го. Під час обшуків в кабінеті правоохоронці вилучили також мобільний телефон, банківські виписки, документи, зокрема й договори оренди майна від 2023 року. Це майно згодом арештували.

Під арешт потрапила і особиста нерухомість Миколи Андросюка: земельна ділянка на 14 соток та будівля корпусу з виробництва комбікормів загальною площею 476,6 квадратів. Крім того, були арештовані належні йому частки двох земельних ділянок, які він мав у спільній власності. 

Сам посадовець отримав підозру в одержанні неправомірної вигоди, поєднаному з вимаганням (ч.3 ст. 368 КК України). За цією статтею йому загрожувало до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. 26 січня 2024-го суд відсторонив його від посади та ухвалив взяти під варту з можливою заставою у 90,8 тисячі гривень. Заставу Микола Андросюк надалі заплатив.

З судових документів відомо, що у березні слідчі прохали про продовження строків розслідування справи, оскільки необхідно було провести додаткові та завершити розпочаті слідчі дії. Йшлося про отримання усіх матеріалів проведення негласних слідчих дій, допит в якості свідків службових осіб ДП «Волинський облавтодор», отримання копій договорів на оцінку майна облавтодору, допит в якості свідків підприємців, які укладали договори оренди нерухомого майна з в.о. начальника ДП «Волинський автодор» протягом 2023-2024 років.

За час цього слідства підозру для Андросюка вирішили змінити (на ч.1 ст. 368 КК України). У квітні це стало підставою для зняття арешту з усього майна посадовця, адже така кваліфікація злочину вже не передбачала конфіскацію майна як вид покарання. За цією ж статтею щодо прийняття пропозиції, обіцянки або одержання службовою особою неправомірної вигоди на початку травня 2024-го директору облавтодору пред’явили обвинувачення.

Нині відомо, що Луцький міськрайонний суд, до якого передали матеріали кримінального провадження, провів 11 червня підготовче засідання та почав розглядати справу по суті. Наступне засідання запланували на 19 липня. 

Микола Андросюк призначений виконувачем обов’язків директора дочірнього підприємства «Волинський облавтодор» АТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» у лютому 2023 року. До цього він перебував на посаді головного інженера ДП «Волинський облавтодор». З березня 2024-го обов’язки керівника підприємства тимчасово виконує Ігор Мартинюк. Підприємство перебуває у процесі банкрутства.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *