У Лищі хочуть збудувати гігантську птахофабрику: мешканці - розлючені

  • Головна
  • НОВИНИ
  • У Лищі хочуть збудувати гігантську птахофабрику: мешканці - розлючені
image
Назар Тарадюк / 28.08.2023 / 0 Коментарів

Через ймовірне будівництво птахофабрики в селі Лище мешканці забили на сполох.

І кількість голів тут планують вирощувати понад 20 тисяч. Через таку кількість птиці жити тут практично буде неможливо, адже поруч знаходяться житлові будинки. Про це йдеться у сюжеті телеканалу «Конкурент TV».

Селяни дізналися про ймовірне майбутнє сусідство із гігантським курятником ще на початку 2023 року, коли для цього спеціально викупили земельну ділянку площею понад один гектар. Люди запевняють, якщо фабрику збудують, жити тут буде практично неможливо. Постійний сморід – це один із наслідків, який може на них чекати. 

Як повідомляють журналісти, викупила цю ділянку Інна Курдельчук. Село Лище входить до Підгайцівської громади. Відомо, що місцеві депутати 6 червня 2023 року дали дозвіл громадянці Курдельчук розробити план території земельної ділянки на інше сільськогосподарське призначення. Людей обурило таке рішення обранців, і вони станом на зараз зібрали понад 230 підписів. 

Мешканці вимагають: 

  • За жодних обставин не погоджувати та не затверджувати у встановленому законом порядку документацію із землеустрою (проєкт) щодо зміни цільового призначення цих земельних ділянок;
  • За жодних обставин не вносити в установленому законом порядку зміни до генерального плану села Лище та/або іншої містобудівної документації (детального плану території, комплексного плану просторового розвитку території територіальної громади тощо) та не вчиняти жодних юридично значимих дій - в тому числі видачі, погодження, затвердження містобудівної та іншої документації, спрямованих на початок планованої діяльності з будівництва одного чи кількох пташників, чи інших обʼєктів інфраструктури, які можуть мати значний шкідливий вплив на здоровʼя мешканців та на довкілля, на землях як села Лище Луцького району, Волинської області, так і тих, які розташовані поряд з нашим населеним пунктом;
  • Організувати у встановленому законом порядку громадське обговорення цього питання, шляхом належного інформування мешканців села Лище та повідомити про час та місце, для публічного, відкритого та прозорого обговорення цього надзвичайно важливого питання для всієї громади села Лище!

У Підгайцівській сільській раді стверджують, без згоди людей ніякого дозволу на будівництво птахофабрики давати не будуть.

«До мене приходили. Я казав: «Йдіть до людей, домовляйтесь з людьми. Якщо люди «дадуть добро», то і ми будемо не проти. А якщо буде скандал, воно нам тоже не треба. Після громадських слухань, коли буде врахована думка всіх – буде прийматись рішення. А поки це наміри і побажання, а як воно буде – ще ніхто не знає», – сказав голова Підгайцівської громади Юрій Семенюк. 

Начальник відділу містобудування та архітектури Підгайцівської сільради Олексій Удалов розповів, що нині до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України подано заяву про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки такого будівництва. 

«Детальний план розробляється з метою визначення параметрів забудови птахоферми, потужністю 24 тис. птахомісць курчат-бройлерів. На території, в межах детального плану, виділено зони: територія сільськогосподарського призначення (вирощування курей-бройлерів); територія транспортної інфраструктури; територія зелених насаджень спеціального призначення... Найближча житлова забудова знаходиться в межах села Лище на схід від проєктованої будівлі пташника на віддалі 335 метрів (або 315 метрів від межі території на якій розташовуються будівлі і споруди для утримання тварин)...», – йдеться в заяві. 

Журналісти телеканалу «Конкурент TV» намагалися зв'язатися Інною Курдельчук, яка є власницею ділянки, але на дзвінки ніхто не відповів. 

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *