У Міноборони визнали недоліки в одязі, за який заплатили мільйони

  • Головна
  • НОВИНИ
  • У Міноборони визнали недоліки в одязі, за який заплатили мільйони
image
Назар Тарадюк / 23.08.2023 / 0 Коментарів

«Незначні» недоліки з куртками та штанами з військової форми, за які Міністерство оборони України наперед заплатило мільйони гривень, визнало відомство.

Про це стало відомо 23 серпня під час засідання антикорупційного комітету при Верховній Раді України, де була присутня журналістка hromadske.

На засідання, яке збиралося для обговорення журналістського розслідування щодо закупівлі військової форми, не прийшов міністр оборони Олексій Резніков, якого запросили парламентарі. У пресслужбі Міноборони нам повідомили, що Резніков зранку бере участь в низці урочистих заходів до Дня Прапора.

Тому на засідання замість нього направили його заступника Дениса Шарапова. Той розповів, що через збільшення потреби у військовій формі вітчизняні виробники не справлялися і було вирішено закупляти її також за кордоном, зокрема у турецької компанії Vector avia.

Шарапов зазначив, що постачальник до кожної партії долучає сертифікат відповідності та інші документи. А представники управління контролю якості та військової частини перевіряють їх. Так, у закуплених курток та штанів виявили «незначні», «некритичні» недоліки, про які зазначили в актах. Про них, мовляв, повідомили командуванню тилу, і як виняток воно прийняло одяг. Як пояснили представники Міноборони, частина товару була без необхідних бирок або був неправильно вказаний розмір.

У депутатів також виникло питання щодо ваги курток, які в одних документах вказані як «камуфляжні», а в інших — «зимові повітрозахисні». У МО зазначили, що вони важать близько 1,4 кг за документами, депутати відповіли, що вага не збігається з інвойсом у журналістського розслідування.

На засідання комітету представники Міноборони принесли зразок куртки. Утім, депутати відповіли, що не мають доказів, що це куртка саме із вказаної партії.

У Шарапова уточнили, чи перевіряло відомство турецьку фірму Vector avia hava araçlari перед тим, як укладати з нею угоду. Посадовець стверджує, що така перевірка була.

«Передбачаю, що перевірка була, нічого не було знайдено. У мене є документи, які можу надати для підтвердження. Зауважень щодо якості товару немає», — зазначив він.

Шарапов також повідомив, що контракт із Vector avia hava araçlari Міноборони уклало 9 вересня 2022 року, а через місяць, 10 жовтня, фірмі направили повну передоплату в розмірі 30 мільйонів гривень.

Нагадаємо, восени 2022 року Міноборони уклало контракт із турецькою фірмою на постачання зимового одягу для військових. Але дорогою між митницями замовлені куртки з «камуфляжних» стали «зимовими повітрозахисними» та втричі здорожчали, йшлося в розслідуванні ZN.UA.

Журналісти стверджували, що отримали в розпорядження пакет супровідних документів на одну з партій товару від турецької фірми Vector avia hava araçlari, з якою Міноборони уклало угоду.

З документів випливає, що 4900 курток (і штанів), які в одному документі вказуються загальною вартістю 142 тисячі доларів, згодом зазначаються з ціною 421 тисяча доларів. Ціна за «камуфляжні» куртки з 29 доларів за штуку зросла до 86 доларів за «зимові повітрозахисні» куртки.

Видання заявляє, що турецька Vector avia hava araçlari належить українцю Роману Плетньову із Запоріжжя. У судовому реєстрі є дані про кримінальну справу щодо цього одягу.

Так, в ухвалі Голосіївського райсуду зазначається: директор турецької фірми поставив вітровологозахисні зимові куртки та штани, які не відповідали ні технічним умовам, ні технічному опису до договору. Київський науково-дослідний інститут судових експертиз зробив висновок, що їх не можна використовувати за цільовим призначенням.

За даними видання, яке посилається на «офіцерів із митного фронту України», ця фірма лише в жовтні-грудні ввезла до України з Туреччини 233 тисячі курток на 20 мільйонів доларів і 202 тисячі штанів на 13 мільйонів доларів.

Читайте також: Міноборони закупило одяг, що втричі здорожчав під час доставки

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *