У місті на Волині хочуть демонтувати радянські мозаїки. ФОТО

  • Головна
  • НОВИНИ
  • У місті на Волині хочуть демонтувати радянські мозаїки. ФОТО
image
Оля Коновалова / 07.05.2022 / 0 Коментарів

У Нововолинську демонтують радянські мозаїки у центрі міста. Уже декілька років велись розмови про демонтаж панно, яке присвячене пролетарському інтернаціоналізму, солідарності робочого класу під гербом СРСР. Повідомляє БУГ.

Мозаїка на будинку в центрі міста зображує вчителя, робітника-шахтаря та колгоспницю під гербом СРСР і воїнів армії Будьонного із прапором і гербом СРСР.

Остаточне рішення про демонтаж та про те, що буде на місці зображення — ще ведуться обговорення, повідомив на брифінгу мер Нововолинська Борис Карпус.

Нагадаємо, що у панно відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону їхньої символіки про декомунізацію» – не демонтували, а лише змінили радянський прапор та синьо-жовтий.

Раніше краєзнавець та «рухівець» Зосим Колбун висловлював своє обурення щодо відмови минулої влади Нововолинця стосовно демонтажу мозаїки.

Як розповів місцевий історик Юрій Волинець, воїни Будьонного воювали проти армії Української Народної Республіки, тобто проводили більшовицьку окупацію України в роки радянсько-української війни 1917-1921 рр. Згодом український народ спіткали подальший червоний терор, голодомори, репресії, депортації тощо.

Згідно з дослідженнями, СРСР був державою, який через дефіцит робітників на будівництві Нововолинського заводу спеціального технологічного обладнання залучив до роботи важких злочинців, які звозилися із в’язниць СРСР. Згодом це стало трагедією для Нововолинська.

Більшість із них здійснили втечу і розпорошившись серед міщан спричинили ріст криміналу в місті. Власне один зі злочинців вбив і зґвалтував 15-літню дівчину в районі шахти № 4.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *