У Польщі набув чинності спецзакон про підтримку біженців з України

  • Головна
  • НОВИНИ
  • У Польщі набув чинності спецзакон про підтримку біженців з України
image
Оля Коновалова / 13.03.2022 / 0 Коментарів

У Польщі після оприлюднення в офіційному віснику набув чинності закон про підтримку громадян України, які прибувають до країни внаслідок війни, розв'язаної Росією.

Закон був ухвалений Сеймом Польщі в середу, у п’ятницю за нього проголосував Сенат, а в суботу зміни ще раз остаточно затвердила нижня палата парламенту і підписав президент Анджей Дуда, передає кореспондент Укрінформу.

Чинність закону охоплює період періоду з 24 лютого, коли Росія розпочала війну проти України.

Зокрема, спецзакон передбачає надання біженцям з України ідентифікаційного коду (PESEL), їх перебування у Польщі визнаватиметься легальним упродовж 18 місяців. Через дев’ять місяців біженці зможуть подавати документи на отримання дозволу на тимчасове перебування в Польщі упродовж трьох років.

Відповідно до закону українці зможуть легально працевлаштуватися, отримати доступ до безкоштовної медицини. Українські учні та студенти матимуть змогу продовжити навчання у школах та університетах.

Завдяки новому закону особам, які нададуть біженцям з України житло та харчування, виплачуватиметься допомога з розрахунку приблизно 1,2 тис. злотих на місяць (близько 8,5 тис. грн). Допомога виплачуватиметься максимально упродовж 60 днів. Польська держава також виплатить одноразову допомогу біженцям з України з розрахунку 300 злотих (2,1 тис. грн) на одну особу.

У державному банку BGK буде створено спецфонд, з якого фінансуватиметься допомога для України. Крім того, у бюджеті РП буде створено цільовий резерв.

Водночас спецзакон посилює кримінальну відповідальність за торгівлю людьми та сутенерство, скоєні під час війни в Україні.

За даними Прикордонної служби Польщі, з 24 лютого до країни прибули вже понад 1,6 млн біженців з України.

Щоб не пропустити найважливішого – підписуйтесь на наші новини у зручному для вас форматі: Facebook та Telegram  

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *