У власників частини Луцького авторинку відсудили 2 млн грн боргу

  • Головна
  • НОВИНИ
  • У власників частини Луцького авторинку відсудили 2 млн грн боргу
image
Еля Коротинська / 05.05.2023 / 0 Коментарів

Господарський суд Волинської області стягнув з «Гаражного кооперативу «Сигма» понад 2 мільйони гривень. Про це стало відомо з відповідного рішення суду від 11 квітня 2023 року.

Зокрема, заступник керівника Волинської обласної прокуратури звернувся в інтересах Луцької міської ради до суду з позовом про стягнення з гаражного кооперативу «Сигма» 2 081 472 грн безпідставно збережених коштів орендної плати за фактичне користування земельною ділянкою шляхом накладення арешту на рахунки підприємства.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що гаражний кооператив є власником об`єкту нерухомого майна на земельній ділянці та фактично користується земельною ділянкою площею 6,27 га за адресою: м.Луцьк, вул. Єршова, 6, кадастровий номер 0710100000:42:018:0027. Ця ділянка -  комунальної форми власності, однак «СИГМА» користується нею без належних на те правових підстав, зокрема – укладеного договору оренди земельної ділянки. Мова йде про частину території Луцького авторинку, де фірма веде активну діяльність.

У відзиві на позов представник підприємства доводив, що спірна земельна ділянка не була сформована Луцькою міською радою, як об`єкт права оренди і позивачем не доведено обставин користування земельною ділянкою.

У суді встановили, що рішенням Луцької міської ради від 30.07.2015 за № 76/90 «Про надання ТзОВ «ВОЛИНЬ-АВТОПАРК» надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування авторинку з існуючими будівлями в м. Луцьку на вул. Єршова, 6, площею 6,27 га .

З інформації Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 25.11.2016 ТзОВ «ВОЛИНЬ-АВТОПАРК» передало Обслуговуючому кооперативу «Гаражний кооператив «СИГМА» майно, що розташоване в м. Луцьку на вул. Єршова, 6,.

Як слідує із матеріалів справи рішенням Луцької міської ради від 25.10.2017 за №32/51 "Про надання ОК «ГК «СИГМА» дозволено на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування гаражного кооперативу на вул. Єршова, 6, ОК «ГК «СИГМА» було надано дозвіл на розроблення проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 6,27 га на вул. Єршова, 6. в м. Луцьку на умовах оренди та зобов`язано розроблений проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки подати для розгляду та затвердження у встановленому законом порядку.

Згідно нормативно-грошової оцінки вартість цієї земельної ділянки становить 16 506 411 грн. Тож за період з 24.02.2019 по 31.10.2022 гаражний кооператив мав би сплатити до бюджету 2 081 472,87 грн орендної плати.

У вересні 2022 року Луцька міськрада зверталась до власника майна з листом, в якому наголошувала про необхідність укладення такого договору.

Однак ОК «Гаражний кооператив «СИГМА» досі не уклало з міською радою договір щодо цієї земельної ділянки.

У податковій підтвердили, що керівництво гаражного кооперативу за цей весь час не сплатило до казни жодної копійки земельного податку.

Тож у суді довели те, що ГК «Сигма» фактично користувався земельною ділянкою без правовстановлюючих документів та сплати орендної плати. Однак на розгляд справи представники гаражного кооперативу так і не з’явились. 

Таким чином, на рахунки фірми спочатку наклали арешт. А вже 11 квітня суддя Волинського обласного господарського суду Микола Шум ухвалив рішення – позов задовольнити і стягнути з ГК «Сигма» на користь Луцької міської ради 2 081 472,87 грн. безпідставно збережених коштів орендної плати за фактичне користування земельною ділянкою. Окрім цього гаражному кооперативу доведеться сплатити на користь Волинської обласної прокуратури 31 222,09 грн. витрат, пов`язаних з оплатою судового збору.

Рішення суду першої інстанції згідно закону ще може бути оскаржене. Відповідач може подати апеляцію до Північно-західного апеляційного господарського суду протягом 20 днів з дня складання повного тексту судового рішення.

Про цю справу ще на початку січня писали у Центрі журналістських розслідувань «Сила правди». Зокрема, журналісти дослідили бізнесові зв’язки між нинішніми керівниками гаражного кооперативу та фактичними власниками.

Засновниками Гаражного кооперативу «Сигма», яке де-юре шість років володіло нерухомістю на луцькому авторинку, є троє волинян: Григорій Савін, Валерій Філаретов, Сергій Гапон та мешканка Дубенщини Ольга Федорук. Перший є також власником та керівником невеликої фірми «Варм сервіс», яка займається теплопостачанням. Другий свого часу декілька років очолював ПАТ «Луцьке авіапідприємство», якому належить летовище у селі Крупа.

Третій – Сергій Гапон – адвокат. В останні роки очолював кілька волинських компаній. У 2003-2007 роках працював у волинській податковій, у 2007-2009 – юрисконсультом у ТОВ «Торговий Дім «Континіум-Галичина».

Ще два роки тому серед засновників кооперативу було ПрАТ «Луцьке автотранспортне підприємство 10701», основним бенефіціаром якого є Максим Алфьоров – син луцького бізнесмена Вячеслава Алфьорова, якого пов’язують з холдингом «Волиньторгхліб», будівельним та готельним бізнесом в Луцьку.

 

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *