Школярам з Рівного закупили макарони по 128 грн: постачальник з Волині

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Школярам з Рівного закупили макарони по 128 грн: постачальник з Волині
image
Назар Тарадюк / 12.02.2023 / 0 Коментарів

Рівненський відділ освіти замовив макарони по 128 гривень за кілограм без ПДВ. 

З урахуванням податку, який завжди включається в ціну товарів в магазині, виходить 154 гривні за кіло, - пишуть «Наші гроші».

Йдемо в магазин, де ціни вказані прямо з доставкою до вашої квартири. Бачимо, що приблизно по 154 гривні за кіло тут суцільний імпорт з усякими викрутасами. Тобто в магазині є макарони по такій ціні. Але в своєму контракті рівненські освітяни не вказали, які саме макарони мають бути! Можна припустити, що їм насправді привезуть українські макарони по 35 гривень за кіло? Чому б ні?

І тоді у замовника з постачальником відразу намалюється чималенька маржа у розмірі понад 100 гривень на кілограмі. А як ми бачимо у контракті – цього року розраховують купити 12 тисяч кілограмів. І якщо «прикурити» по сотні гривень на кожному – вийде приємна сума 1,2 мільйона гривень маржі з загальної суми контракту 1,6 млн грн. 

Окрім НЕпрозорості у цієї закупівлі, є ще одна ознака підозрілості – це НЕконкурентність. З абсолютно незрозумілих підстав торги провели без використання електронної системи. Хоча Рівненщина – це абсолютно не фронтова зона. Макарони для школярів – це точно не для потреб критичної інфраструктури. Жодної нагальності протягувати річний контракт без відкритих торгів – теж не має. Бо потреба кормити школярів прогнозована і відома.

Ось так легко можна пройти дорогу від абстрактних макаронів до підозри у розкраданнях в особливо крупних розмірах та частини 5 статті 191 ККУ.

Начальником управління освіти Рівенської міськради є Богдан Турович. Контактною особою управління по цій закупівлі є Оксана Леонідівна Сиськова. Міський голова міста Рівне – Олександр Третяк. Постачальником макаронів призначено ТОВ «Волинський екологічний продукт» Олександра Дем’янчука.

Це в принципі і є ті особи, до яких можна адресувати питання про ціну макаронів.

Після публікації цієї інформації Богдан Турович у коментарях в фейсбуку оприлюднив кілька фотографій:

Фото 1 – Технічна специфікація з інформацією про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмету закупівлі, де зазначено, що вермишель твердих сортів.

Фото 2. Видаткова накладна від 06.02.2023 року, де зазначено, що ціна макаронів становить 109 грн за кг, а не 129 чи 154 як припускається:

Фото 3. Договір на закупівлю 09/23 від 16.01.2023 року, де одним з пунктів зазначено, що ціна не може перевищувати рівень граничних цін на продукти, визначених Головним управління статистики в Рівненській області або Торгової-промислової палати:

Фото 4. Статистична інформація щодо середніх споживчих цін на продукти у Рівненській області, де зафіксовано зокрема ціну на вермішель твердих сортів:

Фото 5. Етикетка з вермишелі, які постачається у заклади освіти відповідно до договору:

Це макарони від дніпропетровського виробника “Біостандарт”. У відкритих джерелах є пропозиції по продажу макаронів цього виробника з муки вищого сорту по 18 гривень за кіло.

Також на «Розетці» продаються макарони «Pasta Corta» з твердих сортів пшениці цього виробника по 50 гривень за кілограм. Тобто щонайменше вдвічі дешевше від закупівельної ціни 109 гривень, яку повідомив Богдан Турович.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *